neděle 14. října 2012

Tříbarevný tvarohový koláč

Recept na tenhle koláč jsem našla na Hančiných sladkých stránkách, je báječný, ale má jednu chybu - je ho málo. Pokud ho budete péct, udělejte ho rovnou ze dvou dávek na plech!


Na koláč budete potřebovat tyto suroviny:

na spodní tmavé těsto:
120g polohrubé mouky
40g moučkového cukru
1 lžíce kakaa
1 rovná lžička prášku do pečiva
40g másla
1 vejce
1 lžíce rumu

Toto těsto zaděláme v misce nebo na vále, vyválíme kruh a dáme ho do vymazané a vysypané koláčové formy.

Na kakaové těsto rozetřeme tvarohovou náplň:
1 měkký tvaroh
1 vejce
1 lžíce solamylu
1 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru

Na tvarohovou náplň přijde poslední vrstva, toto těsto se nalije a opatrně rozetře na tvarohovou náplň.

75g moučkovéko cukru
75g polohrubé mouky
75g nastrouhaných ořechů ( já jsem je neměla, tak jsem dala mandle)
1 vejce
5 lžic oleje
2 lžíce rumu
1/2 lžičky mleté skořice
10 lžic mléka
1 lžička práčku do pečiva
1 vanilkový cukr
Vejce ušleháme s cukry, zašleháme olej a střídavě zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy a mléko s rumem

Kojáč upečeme ve vyhřáté troubě do růžova a pocukrujeme.




Máme za sebou nádherný podzimní víkend a takhle na sluníčku a přece trochu ukrytý si ho užíval náš kočičák :)


Všem vám přeji krásný nový týden :)

4 komentáře:

  1. Ahoj Vlasti!!
    Zase taková mňamka!!
    papamtuji se, že babička dělávala takový tříbarevný koláč na plech!!
    Takže jo!! Zase se do něj pustím, děkuji Ti za receptík!! Jooo!
    Zdravím Tvého kočičáka, bylo opravdu nádherně!!
    Vlasti, měj se moc hezky!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. No, nechce se mi běžet koukat do sešitu, ale je to asi tříbarevka (tak jí říkáme), pekla jí manželova mamka a já recept podědila. A je naprosto úžasná! A dlouho jsem ji nedělala....
    Pohodový večer, Vlasti!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Vlasti !
    Všechny pekařky obdivuju, neboť já když peču buchtu, vždycky upeču pertinax !
    Ps: jak prosím upravuješ mangold, jak špenát ?
    Děkuju za odpověď
    Jaromila caffegarden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Listy mangoldu otrhám z řapíků a zbavím je i takové té silnější žilnatiny, pak je vyperu, a krátce povařím, povařené listy rychle schladím studenou vodou a potom už se upravují jako klasický špenát. Můžou se nechat vcelku, nakrájet na drobnější kousky, tak to mám ráda já, ale rodina preferuje klasický protlak tak aspoň mangold namelu na co nejhrubším mlýnku. Takto připravený mangolg tak po půl kile zamrazím a potom už normálně během zimy rozmrazuju a vařím normální špenát.
      V sobotu u nás byl s vepřovými výpečky a bramborovým knedlíkem a byla to bašta veliká :))

      Vymazat