sobota 3. dubna 2021

Velikonočně od nás...

 Svátky jsou v plném proudu, počasí aprílové tak jako o velikonocích většinou bývá.
Atmosféra líná, komorní... obě dcery bydlí mimo náš okres a tak si svátky užíváme ve dvou. Stejně mi to ale nedalo a všechny tradice, které se u nás vždycky udržovaly jsem zachovala i letos v téhle podivné době. Takže mazance jsou upečené a jeden už skoro snědený. Beránek z ořechového těsta si hoví na stole a dokonce jsem i pár těch vajíček voskovou technikou a pár s trávou uvařených v cibulových slupkách ozdobila. Skončí sice v pondělí ve vajíčkové pomazánce, ale aspoň pro tu atmosféru 😊
Venku se dneska každou chvíli čerti žení a ráno se dokonce chvíli i sníh udržel.
A tak snad už příští Velikonoce budou normálnější než ty loňské a letošní.


Mazance máme rádi. Recept na tohle těsto je rodinné stříbro, dělám z něho i vánočky. Několikrát jsem zkoušela i jiné recepty, ale vždycky jsem se k němu vrátila, jiný nám prostě nechutná. 



A takhle to u nás vypadalo dneska ráno. Sníh se naštěstí udržel jenom chvíli, ale sněhové přeháňky jsou celý den.


Včera to ještě šlo, natrhala jsem fialky na sušení a i koniklece se v odpoledním sluníčku otevřely. Koupila jsem si loni čtyři malé sazeničky a letos už tři z nich pokvetou. Tenhle je první.



A nakonec moje letošní vajíčka. I přes všechny zákazy, omezení a mizernou náladu jsem jich nakonec pár namalovala, jen tak pro radost a v pondělí z nich nejspíš udělám vajíčkovou pomazánku.




Tak a to je od nás velikonočně všechno.
Užijte si klidný zbytek svátků, snad se nám alespoň to počasí trochu umoudří.

9 komentářů:

  1. Krásně to doma máte velikonočně vyzdobené :) A ta vajíčka jsou tedy luxusní!
    Přeji krásné Velikonoce. Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne vajíčka, škoda ich aj zjesť :-) Baranček i mazance tiež, tie jediné nepečiem (mazance), nakoľko ich moji chlapi nemusia a ja nesmiem... ale mám ich rada.
    Krásne sviatky jari,
    A.

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, znovu i letos máme Velikonoce jiné, ale proč si to neudělat hezké i pro sebe a dodržet tradice a pro potěšení :-) Ty to máš všechno vzorně a krásně přichystané. Mazance máš hlaďoučké a pěkné,kouknu na tvůj recept. Já jsem dělala smetanové, chuťově moc dobré, tvarem horší :-)) Vajíčka jdu dělat teď, tvoje jsou na jedničku! A ten sníh...brrr! U nás nepadal, ale zima je jako hrom.
    Vlasti,přeji pěkné Velikonoce :-) Alena

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti :-) bude i fialkové mýdlo ? Nebo sušíš na čaj ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko bude, ale prvně musím vyrobit fialkový olej a to budu sušené fialky macerovat v oleji měsíc a potom z něho udělám mýdlo, takže to je běh na dlouhou trať a na čaj si chci nasušit taky, fialek je zatím dost, tedy jestli nezmrznou.

      Vymazat
  5. Vlasti, máš to doma krásně nazdobené. Koukám, co máš na zahradě fialek, nádhera. Mazance jsem také pekla, ale vajíčka jsem letos nezdobila. Ty tvé jsou parádní.
    Přeji pohodové Velikonoční pondělí. D.

    OdpovědětVymazat
  6. Máš moc krásná a netradiční vajíčka. Obdivuji!!!Že se suší fialky, to vůbec nevím. Co z nich bude ve výsledku? A koniklec ti dělá radost. U mě zatím spí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z fialek bude mýdlo, už je maceruji v olivovém oleji a ještě bych si ráda nasušila do směsi na kytičkový čaj, ale mrzne a sněží, tak nevím, jak to s nimi dopadne. Z konikleců mám velikou radost, než začal padat sníh tak mi rozkvetl ještě i červený :)

      Vymazat