neděle 30. září 2012

Nakládaná zelenina - pickles

Každý podzim opráším svůj maličký kvašáček a vyrobím nakládanou zeleninku. Pravda dá se dělat celoročně, ale ten podzim mi k tomu sedí tak nějak nejvíc a po zbytek roku kvašák odpočívá na nejhořejší polici a čeká kdy zase přijde jeho čas. A jak naši oblíbenou zeleninovou směs nakládám?
Jednu menší hlávku zelí a tři bílé cibile nakrouhám na nudličky, tři velké mrkve a jedno větší jablíčko nastrouhám na hrubo, přiměřeně posolím, zamíchám a nechám asi hodinu odstát, aby zelenina v soli povadla a začala pouštět šťávu.


Potom zeleninovou směs napěchuju do kvašáku, asi centimetr pod okraj, zatížím tak aby zelenina byla pod tekutinou a na teplém místě nechám probíhat mléčné kvašení. Asi po čtyřech dnech můžeme vyzkoušet jak zeleninka chutná.
Kvašák vždycky raději postavte na talíř, nebo nějakou misku, pokud kvašení začne probíhat hodně bouřlivě, mohla by vám tekutina vytékat ven.



No a takhle vypadá kvašák po uzavření








Pro dnešek se s vámi rozloučím jednoduchou dýňovo- kaštanovou dekorací.
Všem vám přeji krásný podzimní týden :)



7 komentářů:

  1. Vlasti, taky už mám kvašáček na lince, dnes jsme ze zahrady donesli čerstvé zelí, řepu, jen doma došla cibule a mrkev, tak ty zítra musím dokoupit a taky jdu nakládat. Vitaminky se teď na podzim hodí nejvíc:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, já jsem taky uvažovala o tom že přidám řepu, ale nakonec jsem zůstala u klasiky, příště budu nakládat do červena- červené zelí, červenou řepu a červenou cibuli, už teď jsem na to zvědavá :)

      Vymazat
  2. Vlasti, tahle zelenina mi moc chutná, ale doma jsem jí ještě nezkoušela. Asi si zítra pořídím nějaký menší kvašáček. Velký máme na klasické kysané zelí.
    Hezký večer a díky za recept
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já mám tenhle z Fléru a jsem s ním moc spokojená :)

      Vymazat
  3. Vlasti to vypadá skvěle a musí to být výborná pochoutka.Taky si kvašáček pořídím.Musím moc pochválit tvé recepty,ten dort podle tebe a koláče všem moooooc chutnali.Ještě bych chtěla vědět tu hmotu na potahování dortu.Receptů je všude plno,ale já jim moc nevěřím u tebe to mám ozkoušené,že je všechno mňam.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško, určitě přidám i recept na marcipánovou hmotu, jinak moc a moc děkuji za pochvalu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nešlo by to nakládat do klasického zeláku?

    OdpovědětVymazat