sobota 2. června 2012

Špaldové rohlíky

Dneska bych vám chtěla nabídnout konečně taky něco zdravějšího a nesladého. Recept na špaldové rohlíky jsem vytvořila sama a teplé rohlíčky k večeři s obloženým talířem neměly chybu :))



Suroviny vkládáme do domácí pekárny v tomto pořadí:


  • 320 ml mléka a vody napůl
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 žloutek
  • 1 kávová lžička soli
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 200 g hrubě mleté celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké polosvětlé mouky T650
  • 2 zarovnané kávové lžičky sušeného droždí

Pekárnu zapneme na program kynuté těsto. Potom těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme dokulata a rádýlkem nařežeme na osminy. Umotáme rohlíky a necháme ještě asi patnáct minut kynout.



Potom rohlíky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky podle chuti. Já jsem dneska použila slunečnicová. Rohlíky pečeme 25- 30 minut na 160 stupňů v horkovzdušné troubě. V klasické elektrické na 170 stupňů.
Z této várky je 16 menších rohlíků.


6 komentářů:

  1. Ahoj,
    rohlíky vypadají mňaminkově. V týdnu jsem pekla olejové celozrnnové bagety a brzo vložím recept. Zvu tě na koukanou.
    Hezký večer.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, děkuji moc za recept. U nás je špaldové pečivo oblíbené, určitě je vyzkouším!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda bych se zeptala,zda jdou rohlíčky zadělat i bez pekárny???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, zaděláte klasicky kynuté těsto a necháte ho na teplém místě vykynout. Sušené droždí se smíchá s moukou, nedělá se kvásek, ale pokud sušené nepoužíváte nevadí uděláte klasický kvásek z větší poloviny kostičky čerstvého droždí.

      Vymazat