pondělí 28. května 2012

Svěží rybízový koláč

Recept na tento koláč jsem objevila v kuchařce Dr. Oetkera Pečeme s láskou 4 a protože jsem měla v mrazáku poslední loňský rybíz a recept se mi líbil vyzkoušela jsem ho a není vůbec špatný, ba naopak je báječný :))



Na těsto budeme potřebovat:
  • 330 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 130 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g mletého máku
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 150 ml bílého jogurtu
Oproti originál receptu jsem ubrala trochu cukru, nedávala jsem sůl ani citrónovou kůru. To na vysvětlení, pokud máte kuchařku doma a budete se divit, že je recept maličko jiný.

Na rybízovou náplň  budeme potřebovat:
  • 1 balíček dortového želé
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 6 plných lžic griotky ( já jsem dala rum a trochu třešńového sirupu)
  • 6 plných lžic vody
  • 300 g čerstvého, nebo mraženého rybízu



Postup:
Na těsto promícháme mouku, kypřící prášek, cukry a mák, potom přidáme ostatní suroviny a metličkou, nebo šlehačem vypracujeme těsto, které je trochu hustší než na bábovku. Těsto rozetřeme do koláčové formy  a polijeme rybízovou náplní.
Náplň:
V hrnci smícháme práškové želé, vodu cukr a alkohol, přidáme rybíz a za stálého míchání přivedeme k varu. Krátce povaříme a necháme chvíli vystydnout potom rybízovou hmotu nalijeme na koláč a lehce vidličkou zapravíme do těsta.
Pečeme na 170 stupňů asi 40 minut.


9 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Míšo, i dcera, která na sladké moc není chválila :)

      Vymazat
  2. Vlasti, tedy tady je dobrůtek!!!
    Vypadá to skvěle, letím pro sešit a píšu si!!
    Měj se moc hezky :o))
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Jaruško, piš a peč, všechny recepty jsou vyzkoušené a schválené mou početnou a hódně mlsnou rodinkou :))

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, jogurtové těsto vylepšené makem...zajímavé, i já si píšu :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem si opsala recept na Křehký jablečný koláč, ale těch lákadel je tady tolik, že se sem budu muset ještě vrátit. Rybízový koláč vypadá taky báječně, jen nemám ten rybíz. :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško já měla poslední z mrazáku a letos nebude žádný, protože nám všechen zmrznul tak budu muset obejít kamarádky a trochu vyžebrat, protože tenhle koláč je opravdu fantastický :P

      Vymazat
  6. Hned udělám,ale s borůvkama,těch mám plný mrazák.Vypadá skvěle,dělala jsem i šátečky a všichni mlaskaly.

    OdpovědětVymazat
  7. Vlasti, koláč jsem si dala do záložek. Ovocné koláče jsou dobrůtka. Tvůj vypadá moc jedle, určitě ho vyzkouším. Já dělám ovocný koláč s jogurtem, ale bez máku. :-)))

    OdpovědětVymazat