Placky máme rádi a když jsem na instagramu objevila tenhle recept, hned jsem ho musela vyzkoušet a je to další z jídel, která budeme určitě vařit častěji.
Recept prý pochází ze Slovenska z oravského kraje kde se bramborům říká švabky a proto švábovníky 😀
Je to opravdu syté jídlo, výborné jsou teplé, ale když je nezvládnete sníst teplé, dají se bez problémů ohřát a dobré jsou i studené.
Na náplň budeme potřebovat tři středně velké brambory uvařené ve slupce den předem, nebo odpovídající množství zbytku brambor, nebo bramborové kaše z předchozího dne.
1 cibuli
150 g bryndzy( tu my nemusíme, dala jsem balkánský sýr nastrouhaný nahrubo)
100 g anglické slaniny, nebo uzeného
pepř, sůl s tou opatrně, sýry jsou slané ažaž
Cibuli nakrájíme na jemno, slaninu na kostičky a orestujeme na pánvi, brambory nastrouháme na jemno a všechno smícháme, odložíme do ledničky
Těsto:
140 ml mléka
10g čerstvého droždí
1/2 kávové lžičky cukru
1/2 kávové lžičky soli
250 g hladké mouky
100 g rozpuštěného sádla
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, nadrobíme droždí, zalejeme trochou vlažného mléka, přidáme cukr, promícháme a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin a zaděláme hladké pevné těsto, které je krásně hedvábné. Těsto zakryjeme fólií a necháme cca hodinu vykynout.
Potom těsto rozdělíme na 8 stejných částí, z každé vytvarujeme kuličku a necháme 15 minut odpočinout. Každou kuličku rozválíme, naplníme 1/8 náplně, zabalíme zase do kuličky, položíme spojem na pracovní plochu a znovu rozválíme na zhruba půl centimetru nebo trochu silnější. Můžeme upéct na plechu v troubě, já jsem je opekla na pánvi lehce pomazané sádlem pár minut z každé strany.
K servírování se hodí čerstvé zelené klíčky, u nás to byly ředkvičky.
💚💚💚
Žádné komentáře:
Okomentovat