pondělí 19. srpna 2024

Zámek a ZOO Bojnice

 Na tenhle výlet jsem se tolik těšila a nakonec to bylo největší zklamání letošní dovolené.
Varovat nás měla už ta velkokapacitní parkoviště při pohledu do mapy. Posléze i cena 12 euro za parkoviště byla zarážející a pouť a stánky s nesmysly po celé cestě až k zámku ani nebudu komentovat. Zámek z dálky krásný, pohádkový, z blízka omšelý a nedobytný. Bez zaplacení vstupného 15 euro za osobu vás nepustí dál než za bránu, tam vás hned odchytí a zaplať. A tak jsme zaplatili když už jsme tam byli. Ve skupině nás bylo kolem padesáti, možná víc a průvodce-koktající klučina no k tomu snad není taky co říct. Místnosti jsou v zámku malé a tak jsme se často ani do jedné nevešli. Jinak prohlídka byla opravdu dlouhá, mladík nás protáhl zámkem od věže po jeskyni kde téměř dvouhodinová prohlídka končila.
Navíc jsem čekala zámecký park kde - stará vrba nad vodou v hladině se shlíží...
Zámek je obehnaný zdí, jo tu si můžete obejít zadarmo, ale zahrada jestli se to tak dá vůbec nazvat přístupná není.
Nejhezčí pohled na zámek je ze ZOO, ale ta je omšelá úplně stejně jako zámek tam se čas zastavil v devadesátých letech minulého století. Návštěvu téhle ZOO s čistým svědomím doporučit nemůžu.













Takže tolik ze zámku. Interiéry pěkné, ten zlatý strop byl opravdu impozantní.
No a hned vedle zámku je už zmiňovaná zoologická zahrada, moc jsem tam nefotila nějak nebylo co...





Takže tolik z Bojnic, možná mimo hlavní sezónu by to tam bylo klidnější, ale asi ne přece jenom jsou Bojnice hodně známé a navíc lázeňské město, takže tam asi proudí davy pořád.
 ☀︎☀︎☀︎
Přeji vám pohodové srpnové dny a děkuji za vaše zastavení


7 komentářů:

  1. Vlasti, jak vidím, nic se nezměnilo. Bojnice stále vede - před cca 13 roky jsem tam platili nejdražší parkovné v celé Evropě... A pak nastalo jen zklamání a kroucení hlavou.
    Škoda, že si svého nejkrásnějšího zámku trochu víc neváží...
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko já jsem si myslela, že jsem jenom rozmazlená z našich zámků třeba u nás v Jindřichově Hradci, nebo Českém Krumlově se dá volně pohybovat po celém areálu a když chci jenom na věž, tak si koupím vstupenku na věž a nemusím se plahočit dvě hodiny v davu z jedné pidi místnosti do druhé. No přijeli jsme, viděli jsme a stačilo

      Vymazat
    2. Vlasti, to jsem si přesně říkala - holka z jižních Čech musela koukat...
      Pa, Helena

      Vymazat
  2. My byli na Bojnickém zámku ještě za časů bývalých. Tenkrát mi zámek nepřišel omšelý, davy lidu se tam nekonaly a prohlídka zámku byla v podstatě bez průvodce. V každém sále bylo možné stisknout tlačítko a hlasový průvodce nám řekl, co bylo třeba. Pamatuji se, že nás tam bylo jen několik prohlížejících. Nějak špatný dojem jsem z toho prostředí neměla, ale ani zase až tak něco, co by mi nějak zvlášť utkvělo v paměti, jako třeba někde jinde.
    Hezký den, Vlasti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani byli s námi na prohlídce návštěvníci, kteří taky vzpomínali na prohlídky s audio průvodcem a ptali se průvodce proč je zrušili a prý toho návštěvníci zneužívali, jak nevysvětlil. Dneska je bojnický zámek ryze komerční záležitost, hned v sousedství je nově vybudované koupaliště a nad městem další atrakce Čajka v oblacích tam už jsme ani nešli nemám tyhle fabriky na peníze ráda a že už jsou snad úplně všude :(

      Vymazat
  3. Bojnický zámek, zoo a "termální" koupaliště jsme navštívili v roce 1980. Moc se nám tam tenkrát líbilo. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ono je to hlavně o lidech, o nastavení pravidel, kdyby byly omezené počty návštěvníků ve skupině a k tomu průvodce profesionál, bylo by to úplně jiné a za ty peníze by si to návštěvníci určitě zasloužili. A co se týče ZOO ano tam se čas zastavil v tom roce 1980 tenkrát to možná stačilo, ale dneska jsme o 44 let dál a to už by chtělo jistý posun, ale abych nebyla nespravedlivá, slonům se buduje nové zázemí třeba je to první krůček :)

      Vymazat