O vánocích jsme ochutnali naši první ořechovku. Je výborná, ale na můj vkus docela hodně sladká, takže jestli máte taky rádi méně sladké tak doporučuji ubrat cukru.
Na přípravu cca 1 a 1/4 litru likéru budeme potřebovat 1 kg zelených ořechů v mléčné zralosti trhaných okolo svatého Jana. Záleží na jakém místě ořech roste. Je potřeba aby byl ořech po rozkrojení uvnitř vyvinutý, ale měkký aby z něho ještě vytékala šťáva. Traduje se, že období od sv. Jana + asi měsíc je vyhovující. Já jsem ořechy trhala asi 2 týdny po sv. Janu ( 513 m.n.m.)
Po několika dnech začne alkohol tmavnout, a za 6 týdnů bude zcela hnědý. Den před tím, než alkohol z ořechů scedíme, si svaříme kořeněný sirup z 250 g cukru ( i tady bych 50 g cukru ubrala), 500 ml vody, 5 hřebíčků, svitek skořice a špetka strouhaného muškátového oříšku. Koření necháme v sirupu do druhého dne vylouhovat, přecedíme a smícháme s alkoholem scezeným z ořechů. Stočíme do lahví a uložíme na několik týdnů do tmy a chladu rozležet. Ochutnáváme kolem Vánoc, je výborná na zlepšení trávení, což se kolem Vánočního hodování určitě bude hodit.
Vlasti, já jsem letos dělala ořechovku poprvé podle stejného receptu a souhlasím, že je třeba použít méně cukru. Jinak se mi celkem podařila.
OdpovědětVymazatořechy můžu...Sv.
OdpovědětVymazatNikdy jsem ořechovku nedělala, protože v našem okolí zdroj ořechů bych marně hledala. :-).
OdpovědětVymazatMěj pěkný den!
Hanka
Také děláme pravidelně každý rok ořechovku a většinou ji rozdáme jako dárek někomu známému.
OdpovědětVymazat