neděle 16. září 2018

Dort s jahodami a vanilkovým krémem

O víkendu jsme slavili narozeniny starší dcery a co by to bylo za oslavu bez dortu. Tentokrát to byl dort lehký, ovocný a sklidil velký úspěch. Udělala jsem tentokrát dortík menší a jen se po něm zaprášilo!


Na korpus o průměru 24 cm budete potřebovat:
4 vejce
120 g cukru krupice
150 g hladké mouky
1/4 kávové lžičky prášku do pečiva
40 g oleje
pár kapek vanilkového extraktu

Bílky vyšleháme, zašleháme cukr a vanilkový extrakt, po jednom zašleháme žloutky a nakonec olej. Mouku prosijeme s práškem do pečiva a zlehka vmícháme do vaječné pěny.
Do dna otvírací formy upneme pečící papír. Boky necháme suché, dort tím pádem rovnoměrně vyskočí a neudělá bouli. 
Těsto nalijeme do formy a pečeme na 170 stupňů 15 minut, potom teplotu snížíme na 150 stupňů a dopečeme dalších asi 20 minut. Jestli je dort pečený vyzkoušíme zapíchnutím špejle.
Boky korpusu po upečení opatrně ořízneme ve formě, vyklopíme, stáhneme papír a necháme vychladnout do druhého dne uložíme zabalený v potravinářské fólii


Na krém si den předem uvaříme pudink:
300 ml mléka 
1 vanilkový pudink
1 vanilkový lusk
4 lžíce cukru krupice
Semínka z lusku dáme do mléka a uvaříme klasicky hustší pudink, který osladíme až po uvaření. Pudink přendáme do misky a zakryjeme potr. fólií přímo na pudink. 
Odložíme do druhého dne.

Dále si připravíme 1 tučný tvaroh ve vaničce, který necháme přes noc vykapat přes plátýnko.
Na krém budete ještě potřebovat:
1 33% šlehačku
8g práškové želatiny + 40 g vody
200 g mražených nebo čerstvých jahod


Korpus 2x prořízneme a spodní část vložíme do dortového ráfku vyloženého fólií, nebo alobalem

Želatinu necháme pár minut nabobtnat ve studené vodě
Jahody nakrájíme na menší kousky
Vyšleháme pudink s vykapaným tvarohem do krémové konzistence.
Ve vysoké nádobě ušleháme šlehačku, ne úplně do tuha!
Želatinu rozpustíme ve vodní lázni a zašleháme do pudinku s tvarohem
Šlehačku zlehka vmícháme do krému.

Polovinu krému dáme na spodní část korpusu, na krém dáme polovinu jahod a lehce je vmáčkneme do krému. Přiklopíme druhým dílem korpusu a postup opakujeme, na vrch dáme poslední část korpusu a uložíme do ledničky.


Na jahodovou polevu:
200 g jahod 
4 g práškové želatiny + 2 lžíce vody
2 lžíce cukru

Želatinu dáme do vody nabobtnat
Jahody rozvaříme s cukrem a rozmixujeme
Do horkých jahod vmícháme želatinu a necháme chladnout až začne houstnout tak polevu nalejeme na dort a necháme do druhého dne vychladit. 
zdobíme podle fantazie 


1 komentář:

  1. Vlastičko, je opravdu úžasný!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat