čtvrtek 16. července 2015

Třešňové čatní

Letos je opravdu třešňový rok! Tolik třešní co letos ještě náš 25 let starý strom neměl, už nad ní visela hrozba poražení, ale asi za tu letošní úrodu dostane odklad. A co je úplně nejlepší, třešně nejsou vůbec červivé. Už mám zavařeno, byla bublanina, cpeme se, že nám lezou snad i z uší a na stromě to pořád neubývá. A tak jsem se nechala inspirovat a včera jsem uvařila čatní. Zatím z jedné dávky, protože jsem si nebyla jistá výsledkem, ale už vím, že o víkendu ještě určitě minimálně jednu dávku udělám.


A co budete potřebovat?
1,5 kg vypeckovaných třešní
3 velké cibule
6 stroužků česneku
4 lžíce olivového oleje
2 celé svitky skořice
3 lžičky mletého zázvoru
3 lžičky mleté papriky
1 lžičku mletého badyánu
3 lžičky hořčičného semínka
čili papričky, nebo sušené čili podle chuti
3 lžičky soli
šťáva a kůra z půlky citronu
1 hrnek cukru
několik lžic octa ( já dala asi tři, záleží na vás jak máte rádi ostré) takže ochutnat a případně přioctit



Cibuli nakrájíme na jemno a asi tři minuty opékáme na oleji. Přidáme koření aby se rozvonělo a třešně. Podlijeme trochou vody a necháme asi 20 minut za občasného míchání rozvařit.
Pak přidáme sůl, cukr, prolisovaný česnek a šťávu a kůru z citronu a ještě asi 15 minut na mírném ohni vaříme. Vyndáme skořici, půlku čatní dáme stranou a rozmixujeme. Vrátíme k půlce s kousky, promícháme a nakonec dáme ocet.


Hotové čatní plníme do sklenic a sterilujeme 15minut v páře.
No a můj poznatek. Netušila jsem vůbec co z toho vznikne. Chuť i konzistence mě mile překvapila a k takovému grilovanému masíčku to bude vážně pochoutka. Je hodně zázvorové, takže kdo nemá chuť zázvoru rád, doporučuji lžičku ubrat.
Recept jsem našla zde a upravila podle naší chuti.


5 komentářů:

  1. hmmm to zní lákavě možná ještě se na to vrhnu, ale koukala jsem že vosy už začaly úřadovat tak nevím zda budu dostatečně rychlá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neváhej a vosy předběhni, vážně to stojí za to :o)

      Vymazat
  2. Vlastičko, to nezní vůbec špatně. Mám moc ráda sladké s pálivým.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, dneska jsem udělala ještě jednu dávku a ještě pálivější :-)
      I tobě krásný den!

      Vymazat
  3. Vlasti, letos vyzkoušeno a je to k masu báječné. :-)
    Jen se mi nějak utrhla ruka s chilli. :D

    OdpovědětVymazat