čtvrtek 29. srpna 2024

Zahrada na konci srpna

 K naší slovenské dovolené se ještě určitě vrátím aby byl náš cestovatelský deník úplný, ale dneska vás pozvu na naši srpnovou zahradu.
Té teď vládnou jiřiny, horké počasí posledních dnů jim vyloženě svědčí a nakvétají další a další květy.




A taky dýně...




Už bych klidně brala podzim, takový ten akorát teplý, barevný, bez těch tropických teplot, ale zahradě se tohle počasí líbí a hýří barvami i v srpnu











Přeji vám pohodový konec prázdnin
a děkuji z vaše zastavení

sobota 24. srpna 2024

Beckov

 Zřícenina hradu Beckov byla další zastávka našeho západoslovenského putování.
Hrad je přímo nad obcí, takže zaparkovat na návsi a pak jenom na kopec vzhůru k hradu. Tady si můžete vybrat buď prohlídku s průvodcem, nebo bez průvodce. My jsme zvolili bez, protože s průvodcem byla až za hodinu. Tento den se nám pokazilo počasí, celý den bylo zataženo a chvílemi vcelku vydatně pršelo. Při procházce po okolních kopcích a pohledu zpět k hradu jsem si připadala jak v historickém filmu o starém Skotsku 😆
Zpět ve vesnici jsme byli v době oběda. Docela nemile nás překvapilo, že v obci která se pyšní takovým rozlehlým opravdu pěkně upraveným a opraveným hradem je pouze jedna otevřená cukrárna a jediná restaurace otvírá ve tři odpoledne-škoda trochu nám to dobrý pocit z tohoto výletu pokazilo.


















Ráda se budu ve vzpomínkách na toto místo vracet 
💛💛💛
Přeji vám krásné horké srpnové dny a děkuji za vaše zastavení 

pondělí 19. srpna 2024

Zámek a ZOO Bojnice

 Na tenhle výlet jsem se tolik těšila a nakonec to bylo největší zklamání letošní dovolené.
Varovat nás měla už ta velkokapacitní parkoviště při pohledu do mapy. Posléze i cena 12 euro za parkoviště byla zarážející a pouť a stánky s nesmysly po celé cestě až k zámku ani nebudu komentovat. Zámek z dálky krásný, pohádkový, z blízka omšelý a nedobytný. Bez zaplacení vstupného 15 euro za osobu vás nepustí dál než za bránu, tam vás hned odchytí a zaplať. A tak jsme zaplatili když už jsme tam byli. Ve skupině nás bylo kolem padesáti, možná víc a průvodce-koktající klučina no k tomu snad není taky co říct. Místnosti jsou v zámku malé a tak jsme se často ani do jedné nevešli. Jinak prohlídka byla opravdu dlouhá, mladík nás protáhl zámkem od věže po jeskyni kde téměř dvouhodinová prohlídka končila.
Navíc jsem čekala zámecký park kde - stará vrba nad vodou v hladině se shlíží...
Zámek je obehnaný zdí, jo tu si můžete obejít zadarmo, ale zahrada jestli se to tak dá vůbec nazvat přístupná není.
Nejhezčí pohled na zámek je ze ZOO, ale ta je omšelá úplně stejně jako zámek tam se čas zastavil v devadesátých letech minulého století. Návštěvu téhle ZOO s čistým svědomím doporučit nemůžu.













Takže tolik ze zámku. Interiéry pěkné, ten zlatý strop byl opravdu impozantní.
No a hned vedle zámku je už zmiňovaná zoologická zahrada, moc jsem tam nefotila nějak nebylo co...





Takže tolik z Bojnic, možná mimo hlavní sezónu by to tam bylo klidnější, ale asi ne přece jenom jsou Bojnice hodně známé a navíc lázeňské město, takže tam asi proudí davy pořád.
 ☀︎☀︎☀︎
Přeji vám pohodové srpnové dny a děkuji za vaše zastavení


čtvrtek 15. srpna 2024

Protipožární monitorovací věž IBOvka

 Věž IBOvka byla postavena v roce 2019, oficiálně byla otevřena až v roce 2022. Je to první věž svého druhu na slovenském území. Nachází na vrchu Čechovka s nadmořskou výškou 387 mnm. Věž je také rozhlednou. Má 10 pater a vysoká je 32,5 metru. V posledním patře se nachází místnost, kterou si v případě zájmu můžete pronajmout. A tak pozorovat krásy přírody z výšky. Cesta na rozhlednu trvá přibližně 30–40 minut, od bufetu IBO Relax, kde se můžete občerstvit a zároveň zdarma zaparkovat své auto.



Tolik popis převzatý z oficiálních stránek. My jsme šli pěšky okruh Trenčín-IBOvka-bufet IBO Relax - Horné Orechové -Trenčín cca 20 km. Pro rozhledy jsme si zrovna den s ideální viditelností nevybrali, ale na celodenní tůru bylo podmračné počasí ideální.

Od věže jsme pokračovali k bufetu IBO-relax kde je vybudovaná příjemná relaxační zóna s dětským hřištěm a ty výhledy...












Přeji vám pohodové horké srpnové dny a děkuji za vaše zastavení