středa 22. září 2021

Šípková marmeláda

 Fotky k receptu na tuhle dobrotu jsem zachránila těsně před jejich zmizením na mém minulém blogu a díky tomu můžu recept přestěhovat sem i s fotodokumentací.
Přiznám se, že přestože byla marmeláda moc dobrá, víckrát jsem ji nedělala. Je opravdu hodně pracná a navíc od té doby u nás nebylo dostatečné množství vhodných šípků.
Takže pokud máte spoustu volného času a ve svém okolí šípkové keře obsypané šípky určitě se do domácí šípkové marmelády pusťte :)



Šípkům je potřeba odkrájet bubáky a pořádně je vyprat. Pak se zalijí trochou vody a vaří se asi půl hodiny než změknou


Uvařené šípky i s vodou se rozmačkají šťouchadlem na brambory a propasírují. Já mám takový pasírovací mlýnek, nic moc, ale když jsem to vzala 2x tak byly šípky odšťavené dostatečně.
No a tohle je výsledek-šípkový protlak ze 2 kilogramů šípků jsem měla cca 1,5 kg protlaku


Protlak jsem nalila do hrnce, přidala 600 g cukru smíchaného s jedním pektogelem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Před koncem varu jsem přidala šťávu z jednoho citrónu a dvě lžíce rumu. Marmeládu jsem nalila do malých skleniček a 15 minut sterilovala.


A jestli se vám nechce strávit hodiny v kuchyni udělejte si z šípků třeba věnec na dveře. Ten letošní už jste tu viděli tak přidám inspirace z minulých let.






Prostě šípky mám moc ráda, jsou pro mě symbolem podzimu :)

Přeji vám pohodové podzimní dny a děkuji za vaše zastavení



7 komentářů:

  1. Vlasti, šípkovou marmeládu jsem ještě nejedla, ale věřím, že je dobrá. Díky za recept, může se hodit.
    Měj krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Šípkovou marmeládu jsem ještě nedělala, ale dostala jsem od kamarádky. Šípky hlavně suším, ale děkuju za tip na krásné věnce;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Šípkovou marmeládu jsem asi nejedla a nedělala bych ji, ale ten věnec je moc hezký. Ráda jsem se podívala. ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti, šípky sbírám každý rok na sušení a výrobu věnců. Marmeládu jsem nedělala. Na fotce to je mlýnek, co se používá na rybíz ? Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to odšťavňovací mlýnek na ovoce a zeleninu, ale moc ho nepoužívám, není to zase tak dobrý vynález jak ho prezentují. Šípková marmeláda mi chutnala, ale za tu práci asi nestála byla hodně podobná té rajčatové :)

      Vymazat
  5. Marmeláda musí být dobrá, ale nepustím se do ní. Šípky využívám především jako podzimní dekoraci.
    Mám jedno místo, kde je jich hodně, ale letos jsem byla zklamaná. Vždycky byly krásné na pohled, ale tentokrát tedy nic moc, žádná sláva. Ale přeci jenom mi podzimní aranžmá trochu dozdobily.
    Hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat