středa 6. března 2019

Ať žijou hmyzáci!

Krásný večer vám přeji. Tak už i u nás konečně roztál sníh, někde ve stínu ještě tu a tam nějaký zbyteček je, ale zahrada už není bažina a konečně se dá trochu něco dělat venku, hurá!
Včera mi přišel veliký balík a v něm hmyzí hotel, pár let už jsem po nich pokukovala, ale nikdy mě žádný neoslovil tak, že bych si řekla to je ten pravý, ten chci. Až letos v zimě jsem na fléru objevila pana Michala Geržu a jeho profil Přírodní zahrada a bylo rozhodnuto. Nevěděla jsem, který z domečků si vybrat, nakonec vyhrála hmyzí chaloupka deluxe a luxusní tedy opravdu je. Dneska jsem jí vynesla na zahradu abych se podívala jak jí to tam bude slušet a sluší moc. Zatím ji mám doma, než se počasí ustálí a než pro ni připravíme na zahradě to nejlepší místo.




Není to první hmyzí obydlí na naší zahradě. Od loňska mám ještě čmelín, ale čmeláci se mi bohužel neusadili, tak jsem trochu lépe zapátrala, zjišťovala kam nejlépe čmelín umístit a uvidíme, jestli letos budeme úspěšnější.


No a zkrátka jaro je tady. Sněženky jsou v plném květu, rostou tulipány, rozchodníky i pažitka. Akorát rána jsou u nás ještě pořád mrazivá, tak jsem z truhlíků vyndala chvojí a místo něho napíchala kočičky, kytičky mám zatím ve skleníku, takže jarní výzdoba jen lehce a bez barviček.
A dneska i trochu pracovně. Skleník je připraven na novou sezónu.






Doma mám jaro barevnější. Začínají mi kvést amarylisy a letos se tedy vážně činí 



Přeji vám krásné březnové dny a děkuji za vaše zastavení :)

15 komentářů:

  1. Vlastičko, domeček je opravdu moc krásný! Na podzim jsem dostala podobný, měla jsem z něj obrovskou radost.
    Moc chválím věnec i truhlíky a obdivuji tu vzornou přípravu - na zahradu jsem se dostala včera odpoledne na chvilku, zatím můj zásah zase až tak vidět není...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já povinně vybírám loňskou dovolenou a tak jsem se pustila do uklízení zahrady když počasí dovolí. Z domečku mám velikou radost, vybírala jsem dlouho až jsem se bála abych nepřebrala a hurá povedlo se, už se těším až bude na zahradě nastálo :)

      Vymazat
  2. Domeček je krásný! Probouzející se jaro už z Tvých foteček přímo sálá.
    Hezké dny, Vlasti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, však jsem se letos na jaro těšila. Podzim a zimu jsem promarodila a už se mi stýskalo po hrabání v zemi :)

      Vymazat
  3. To je takové krásy.Jaro se ozývá hlavně na zahrádkách a hmyzí chaloupka je kouzelná.Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, u nás je zatím takové malé jaro, sněženky a kočičky, ráno pořád mrazíky. Dneska jsme byli v Praze a tam už to všechno pučí, tam je už opravdové jaro :)

      Vymazat
  4. Vlasti, domeček jsi vybrala moc hezký, v zahradě mu to sluší. A koukám, jak už jsi připravená na jaro. Já zatím nestíhám, možná až příští víkend. Máš krásně nazdobeno.
    Přeji fajn večer. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Love your little insect houses and the spring in your garden. Happy weekend
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
  6. Vlasti, tedy ten domeček...ách... ještě až bude kolem plno bzukotu...je krásný, stejně jako všechny ty dekorace u vás.
    Na jaro to zase moc nevypadá, ale ono přijde a kdo je připraven, není překvapen :o).
    Mějte se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dneska to na jaro vážně nevypadá, od noci u nás prší a není ani žádné teplo. Domeček mám zatím doma, na zahradu půjde teprve až přijde opravdové jaro :)

      Vymazat
  7. Kdybych byla hmyz, určitě bych se k vám nastěhovala. Chtěla jsem po manželovi, aby mi udělal takový hmyzí domeček, ale nějak se k tomu nemá. Můžeš mi prozradit kolik tě hotel stál. Když se chlap k tomu nemá, zkusím si ho objednat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem uvažovala o vlastní výrobě, ale neměli bychom jak navrtat dírky a vůbec když člověk nic takového nedělá a nemá potřebné vybavení je lepší to nechat na těch, kteří to umí. No a tenhle pán to umí dokonale. Tady je odkaz na ten můj domeček https://www.fler.cz/zbozi/velka-hmyzi-chaloupka-neboli-deluxe-8391740 ten byl sice dražší, ale zase je pořádně velký a na zahradě bude pěkně vidět. Pán dělá domečky různé a dokonce i podle návrhu zákazníka, koukni tam a určitě si vybereš :)

      Vymazat
  8. Vloni jsem si takový hmyzí domeček koupila a zavěsila na zeď přístavku. Hmyzáčkům se asi nelíbilo, že tam moc svítilo sluníčko. Domek jsem dala do stínu. Některé dírky byly zalepené, ale hromadné osídlení se nekonalo. To mě mrzí.
    Tvůj domeček je krásný. Přeji hodně spokojených obyvatel. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš a já všude četla, že má být na plném sluníčku, tak uvidíme kam domeček umístníme. Loni jsem zase nebyla úspěšná s čmelínem, tak jsme ho letos pověsili jinam tak jsem zvědavá, jestli ho nějaká pučmeloudice najde :)

      Vymazat