Krásný podzimní večer Vám přeji!
Včera jsem upekla báječný koláč skoro podle Maryny, ale upravila jsem si množství na velký pekáč a suroviny podle toho co dům dal. Záměrně vkládám odkaz a můžete vyzkoušet oba a porovnat.
Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Jednu menší dýni hokaido rozpůlíme, vyndáme jádra a nakrájíme na kostky neloupeme! V kastrůlku rozpustíme 50g másla, přidáme nakrájenou dýni, podlijeme vodou asi 100 ml přidáme špetku soli a dusíme asi 20 minut do měkka podle potřeby ještě trochu podlijeme. Měkkou dýni rozmixujeme a necháme vystydnout.
4 vejce
300g cukru
360g dýňového pyré
270g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1 lžička koření do perníku
1 lžička citrónové šťávy
50 ml mléka
Bílky vyšleháme do sněhu s citrónovou šťávou, zašleháme cukr a žloutky. Metličkou lehce vmícháme dýňové pyré. Mouku smícháme s kořením a sodou a zamícháme do vaječné pěny. Mě se těsto zdálo husté, tak jsem přidala 50 ml mléka.
Těsto nalijeme na velký hluboký plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a pečeme asi 30 minut. Jestli je koláč pečený vyzkoušíme špejlí.
150g povidel rozmícháme s 2 lžícemi rumu a natřeme na horký koláč.
Krém:
200g lučiny
1 tvaroh
50g másla
2 lžíce cukru
Změklé máslo vyšleháme s cukrem, přidáme lučinu a tvaroh a vyšleháme. Natřeme na vystydlý koláč a polijeme čokoládou.
Po zatuhnutí krájíme nahřátým nožem na řezy a věřte, že se po nich jen zapráší :)
Přeji Vám všem báječný prodloužený víkend a pro dnešek se s Vámi loučím na jaře nasazenou primulkou, která v těchto dnech takhle vykvetla.
Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
V letošním nanicovatém létě mám opravdu velikou úrodu rajčat. Bohužel horší je to s paprikami a tak vyhledávám recepty na různé omáčky a jin...
-
Cuketová úroda letos byla slušná. Něco málo jsem rozdala, ale hodně jsme letos stihli sníst sami. Plněné cukety, cuketový slaný koláč, cuke...
-
Tady jsme se zastavili jedno horké dovolenkové odpoledne cestou ze skal na kávu. Malebné náměstí, výborná káva, ospalá nálada po náročné tů...
-
Tato zeleninivo-masová směs má v kuchyni všestranné využití. Výborná je na topinky, špagety, pizzu ale i jenom jako rychlá večeře k čerstvém...
-
Úroda švestek je letos pořádná a já razím heslo ani švestka na zmar! Recept na povidla z trouby jsem našla na blogu u Alis a od té doby pov...
Vlasti, dýňový jsem ještě nikdy nepekla a vypadá opravdu dobře. A tvoje primulka, ta si myslí, že bude jaro :o)
OdpovědětVymazatHezký večer, Helena
Vlasti, já ještě nikdy žádnou dýňovou buchtu nejedla, ta tvoje vypadá báječně a lákavě. Zatím jsem se bála experimenovat s dýní, ale asi to přeci jen zkusím. Hezký víkend Anny
OdpovědětVymazat