úterý 7. října 2025

Nadívaná kynutá buchta

 Inspiraci na tuhle buchtu jsem našla na pinterestu. Zaujala mě kombinace náplní a je to vážně bomba, určitě u nás nebyla naposled.


450g hladké mouky
20g čerstvého droždí
230-250 ml vlažného mléka
100g cukru
100g povoleného másla
1celé vejce+1 žloutek
špetka soli

Na náplň jablečná, nebo hrušková povidla, čerstvé, nebo mražené borůvky (asi 2 menší hrstě) , 3 lžíce drcených piškotů 1 lžíci mleté skořice

Na posypání 2 hrsti drobenky z másla, hrubé mouky a cukru

Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, nadrobíme kvasnice přidáme trochu cukru a část mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin a zaděláme vláčné, nelepivé kynuté těsto, které necháme na teplém místě cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, roztáhneme, nebo lehce vyválíme na obdélník, potřeme povidly, posypeme borůvkami a drcenými piškoty smíchanými se skořicí.

Zamotáme do volného závinu a vložíme do sádlem vymazané velké chlebíčkové formy. Necháme minimálně půl hodiny kynout. Posypeme drobenkou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut do zezlátnutí






Přeji vám klidné podzimní dny a děkuji za vaše zastavení
💛💛💛

3 komentáře:

  1. Buchta vypadá krásně- možná ji na víkend zkusím.
    Hezké fotky!
    Pěkné dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Tetkapernikarka
    Kombinace naplní by mě spíš nenapadlo. Ale proč ne ? Z kynutým těstem se dá hezky pracovat. A malá vzpomínka… maminka každý pátek dělávala fazolovou polévku a k tomu kynuté buchty, na plech s ovocem a posypkou, nebo koláče, či Honzovky 😊 V pátek byl vždy oběd bezmasý. Teď už to tak není.
    Vlasti, kynutý chlebíček vypadá i moc hezky, o chuti nepochybuji 😊 Určitě vyzkouším, něco z kynutého těsta už mám několik dní v plánu.
    S Damiánem krásná fotka 👍 Alena

    OdpovědětVymazat