pátek 3. ledna 2025

Jogurtové rohlíky s lněným semínkem

 Po všech těch dobrotách spojených s koncem roku přišla chuť na obyčejné rohlíky. A protože máme ještě dneska dovolenou a nikam na nákupy se nám nechtělo a v lednici byl načatý bílý jogurt trochu jsem zapátrala na internetu a světlo světa spatřilo 12 skvělých rohlíků. Recpt jsem si trochu upravila a rozhodně si ho tu musím uložit.


300g hladké mouky 
200g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
20g drceného lněného semínka
250 ml vlažné vody
50g bílého jogurtu pokojové teploty
30g povoleného, ale ne rozpuštěného sádla
15g čerstvého droždí
lžička cukru
2 rovné lžičky soli

Mouky prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něho droždí, přidáme cukr, zalejeme částí vlažné vody zamícháme a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin a zaděláme vláčné, měkké těsto, které necháme hodinu až hodinu a půl kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných částí, z každé uděláme kuličku a necháme cca 15 minut pod vlhkou utěrkou odpočinout. Potom z každé kuličky vyválíme trojůhelník od širší strany ho stočíme ke špičce do rohlíku. Všech 12 rohlíků vyskládáme na jeden plech a necháme 30-40 minut kynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 230 stupňů. Vykynuté rohlíky postříkáme vodou a pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě.


Venku nám začala opravdová zima. Slunečné dny, které nás provázely celým vánočním týdnem jsou fuč a vystřídala je zatažená obloha sněhový poprašek, mráz a ledový vítr. No a tak jsem si pořídila prvního posla jara. Hyacint v neoznačeném květináči. Barva bude překvapení.





Přeji vám pohodový první lednový víkend a děkuji za vaše zastavení
💙💙💙



2 komentáře:

  1. Recept si pro strýčka příhodu uložím. Taky u nás nachumelilo a sněží zrovna i teď. Nemohlo takhle být o Vánocích ! Ach jo. Hyacint si také co nejdříve koupím, i když jsou zimní měsíce ještě před námi.
    Pěkný víkend, Vlasti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. hezké fotky,u nás ještě svítí i dnes,Sv.

    OdpovědětVymazat