neděle 18. února 2024

Jidáše

Jidáše se mají sice připravovat až na škaredou středu, ale když přijde chuť tak klidně v únoru a na škaredou středu znovu 😀


250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
20g droždí
2 žloutky
80g cukru
lžíce rumu
70g změklého másla
špetka soli

Mouky dáme do zadělávací mísy. Doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí přidáme trochu cukru a trochu mléka, promícháme a necháme cca 15 minut vzejít kvásek. Potom přidáme zbytek surovin kromě másla a dáme hnětat těsto, když se suroviny spojí přidáme změklé máslo a zaděláme hladké pružné těsto.

Těsto necháme na teplém místě asi hodinu kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto rozdělíme na 18 přibližně stejných částí, z každého dílku vyválíme hada a stáčíme různé tvary podle fantazie. Můžeme zdobit rozinkami, nebo můžeme rozinky přidat do těsta při válení hadů.



Necháme na plechu ještě asi dvacet minut dokynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 170 stupňů asi 20 minut do zlatohněda.



No a únor neúnor venku je jaro a co s tím naděláme...




Přeji vám pohodový nedělní večer a děkuji za vaše zastavení

💚💚💚

5 komentářů:

  1. Když se mi bude chtít, tak jidáše taky upeču :-). Už máš na zahrádce hodně jara. U nás jen začínají rozkvétat sněženky, lezou narcisky a hyacinty. Ale je fakt, že některé dny - jako třeba včera- jsou doslova jarní.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, miluji toto sladké pečivo. Včera v lese jsem si naškubala taky Kočičky ♥. Zůstaly ovšem na chalupě. Prima jarní dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, mňam, hned bych si dala, ale kdyby mně je tak někdo připravil. Jsi šikulka!!!

    OdpovědětVymazat
  4. To je ale pokoukání, na kytičky a na dobrůtky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat