čtvrtek 4. března 2021

Kynutá maková babka s povidlovou náplní

 Švestky v kombinaci s mákem máme rádi v jakékoliv podobě a tak když jsem objevila tento recept od Josefa Maršálka, musela jsem ho hned vyzkoušet. Podobný moučník občas peču, ale mák přidaný přímo do kynutého těsta jsem ještě nezkoušela. Moučník se podařil, je výborný, akorát ta citrónová poleva nám tam připadala skoro zbytečná.


300 g hladké mouky
180 g mléka
50 g krupicového cukru
50 g másla (změklého)
50 g mletého máku
1 vejce
15 g droždí
4 g soli 

povidlová náplň

300 g hustých povidel
40 g mletého máku
30 g strouhaného perníku
50 g rozinek
2 lžíce rumu
mletá skořice

citrónová poleva

100 g moučkového cukru
30 g citrónové šťávy +kůra z 1 citrónu

Na těsto navážíme do mísy všechny suroviny a vypracujeme nelepivé těsto. Mě přišlo těsto hodně řídké, přidala jsem vrchovatou lžíci mouky. Příště dám méně mléka. Těsto necháme v teple vykynout než zdvojnásobí objem. Mezitím v misce smícháme všechny suroviny na náplň. Těsto rozválíme, potřeme náplni a stočíme do rolády, kterou podélně rozřízneme obě poloviny stočíme a opatrně přendáme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem. Necháme nakynout až těsto zaplní formu a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů asi 45 minut, jestli je moučník propečený vyzkoušíme špejlí.
Z citrónové šťávy, kůry a cukru umícháme polevu a polejeme ještě vlažný moučník.




4 komentáře:

  1. Ooo vyzerá výborne. Také niečo som ešte neskúšala, ale slivky a mak veru to je ideálna kombinácia.

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, i já jsem ten recept viděla a moc se mi líbil. Hlavním strávníkem je u nás Adam a ten nemusí ani povidla ani mák :o). Tak až bude příležitost, ráda vyzkouším.
    U tebe vypadá moc krásně.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Pořad jsem také viděla a určitě je to dobrota. Mák mi nedělá dobře, tak zkoušet nebudu.

    OdpovědětVymazat
  4. Vlasti taky jsem na to koukala a nemusím hledat recept u ,,kluci v akci,,a opsala jsem si od tebe.Tu polevu tam asi nedám,tu jako nemusím,nevím proč,ale možná zkusím tročku polít čokoládou... prý se má vyzkoušet ladacos...Zítra vyzkouším,chybí nám něco ke kafíčku..pa Miluš

    OdpovědětVymazat