úterý 4. srpna 2020

Pšenično-žitný chléb se semínkovou záparou

Tenhle chleba jsme si poslední dobou hodně oblíbili. Jeho příprava je krapet pracnější, ale věřte, že stojí za to. No a protože se mě často ptáte jak na to, tak jsem při dnešním pečení všechno pořádně zvážila, proměřila a nafotila.



Večer před pečením si připravíme žitný rozkvas a semínkovou záparu.

vlevo nahoře nadrcená semínka, vedle semínka smíchaná s vločkami a slunečnicí
pod tím hotová zápara a rozkvas, všechno ponechat 10-12 hodin v pokojové teplotě


Na záparu rozdrtíme 3 lžíce lněných semínek a 1 lžíci kmínu, přidáme 2 lžíce slunečnicových semínek a 3 lžíce ovesných vloček, promícháme a spaříme 120 ml vařící vody. Promícháme, vznikne nám hustá kaše. Po vychladnutí ji zakryjeme fólií a necháme do rána na lince.
Na rozkvas: cca 100 g žitného kvásku, 150 g žitné mouky a 150 g vody. Lžící zamíchám, zakryji fólií a nechám stát na lince.
Po 10-12 hodinách dáme záparu do rozkvasu, přidáme 160 g vody a promícháme, přidáme 420 g mouky, dávám část pšeničné chlebové, pšeničné hladké a špaldové hladké v poměru cca 2:1:1 lehce promíchám a nechám 15 minut odpočívat. Po tom přidám 2 lžičky soli a nechám těsto zadělat v robotu. Těsto by se po vypracování nemělo lepit na stěny zadělávací mísy, ale když se maličko lepit bude nevadí. 

Vlevo nahoře rozkvas po 10 hodinách, vedle rozkvas s vodou a záparou
dole mouky v rozkvasu a vedle zadělané těsto

Nahoře-překládání těsta, pod tím vykynuté těsto, propracované těsto v šatce a vykynutý chleba

Pokud by těsto bylo hodně řídké přidáme 1-2 lžíce chlebové mouky. Těsto necháme 2 hodiny kynout, během té doby ho 2-3x přeložíme. Namočíme ruku, těsto podebereme, vytáhneme a přeložíme, pootočíme mísou a znovu těsto vytáhneme a přeložíme celkem 4x.
Po dvou hodinách těsto vyklopíme na pomoučněný vál, propracujeme, vyválíme šišku a dáme kynout do ošatky na cca 2 hodiny. 
Já peču chleba v litinovém pekáči, který dám na půl hodiny rozpálit do trouby na 250 stupňů, potom chleba vyklopím na pečící papír, naříznu a rychle přendám do rozpáleného pekáče. Přiklopím poklicí a dám péct na 15 minut na 250 stupňů, potom teplotu snížím na 230 a peču dalších 15 minut potom snížím na 200 a dopékám do celkového času 50 minut stále pod poklicí.


Upečeno, hotovo. Máme výtečný chléb o hmotnosti 1130g




8 komentářů:

  1. Vlasti, na mně je to moc zdlouhavé, ale věřím, že je výborný. Chleba jsem zkoušela péct 2x na jaře, ale byl to jednoduchý recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já už peču pravidelně skoro tři roky, pečivo kupujeme výjimečně, tenhle chleba vydrží opravdu dlouho vláčný. Ono je to sice zdlouhavé, ale většinu času se jenom čeká a to čekání se opravdu vyplatí :)

      Vymazat
  2. Vlasti, chléb jsem pekla podobně, ale bez semínek. Tento týden jsem přišla o kvásek a tak ho musím zase někde sehnat. Tvůj chléb vypadá luxusně, až seženu kvásek, zkusím tento recept.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, ten chleba vypadá skvostně. Do pečení jsem zatím nepronikla, ale mám to v plánu!
    Děkuji za nakopnutí a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Chleba vypadá kráásně, jen si zakrojit. Odkaz si napíšu, třeba někdy z dlouhé chvíle se pokusím :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. na tak krásný chleba já si netroufnu,Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Z kvasu jsem chléb nikdy nedělala, ale prý je lepší než bez kvasu. Vypadá krásně, k nakousnutí. :-)

    OdpovědětVymazat