středa 13. února 2019

Hrad Roštejn

Krásný den vám přeji! Předpověď počasí nám slibuje časný nástup jara a zase začne výletní sezóna. Loni jsme dovolenou strávili v našem okolí. Česká Kanada a Vysočina byly cíle našich výletů a moc jsme si to užili. Po deseti letech jsme se vrátili na hrad Roštejn a tam vás chci taky dneska pozvat.
Roštejn se zvedá v romantické krajině Javořických vrchů u vesnice Doupě. Je dokonale skryt v okolních lesích a určitě stojí za návštěvu. Od roku 2018 zde probíhá rekonstrukce interiérů a tím pádem je omezen provoz, ale už jenom výstup na zrekonstruovanou věž, ve které je umístěna expozice z historie hradu stojí za to. Na hradě funguje občerstvení a na nádvoří je spousta místa k posezení, takže nemusíte mít strach, že se doplahočíte na hrad a budete tu o hladu a žízni.






Až k hradu se dá dojet autem, ale určitě stojí za to zaparkovat v nějaké okolní vesnici a na hrad si pěkně vyšlápnout po svých. A když budete mít pocit, že jste toho nachodili málo, co ještě tak výstup a blízkou Javořici? Nahoře sice nic není a nejsou tam ani žádné rozhledy, jenom vysílač obehnaný ostnatým drátem. Ale pod vrcholem je skalní útvar Míchova skála a ten nabízí kouzelné výhledy do okolí a uvidíte z ní právě i hrad Roštejn.



Takže to byla taková malá pozvánka na výlet, až roztaje sníh a oschnou lesní cesty. Přeji vám krásný den a děkuji za vaše zastavení :)

6 komentářů:

  1. Vlastičko, tohle místo vůbec neznám, ani název.... Tak moc děkuju za jeho představení, jdu kouknout do mapy, kde přesně je :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Byli jsme tu na dovolené asi před 3 lety, krásný kraj ❤ i na Roštejn jsme se zašli podívat.
    Hezké odpoledne.

    OdpovědětVymazat
  3. Obě místa můžu jako cíl výletu jen doporučit. Je tu krásně. Růža

    OdpovědětVymazat
  4. Vlastičko, tak to mě těší, že se líbilo. Roštějn je má srdeční záležitost. Leží nedaleko naší chalupy. Sedm let jsem tam o prázdninách dělala průvodkyni a na tuto dobu opravdu s láskou a vděčností vzpomínám. Že jsem se tam pak v obrazárně i vdávala, bylo zcela logické :o)
    Krásné dny a všem také doporučuji
    Katka

    OdpovědětVymazat
  5. O hradu vím, ale nebyla jsem tam! Děkuji za milou upoutávku a přeji krásnou neděli, Vlasti. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. To bylo otřesné odpoledne když si vzpomenu na výlet s mojí kámojdou na Javořici. Jsme obě holky z Moravy a Javořice je kousek od našeho rodného kraje. Ale tak silný dýšť, který jsme obě zažily nás jednou pro vždy poučil. Věděli jsme, že nebýt batohu rolltop, mohly nám všechny věci na jednou pro vždy odejít...

    OdpovědětVymazat