pátek 6. července 2018

Srdce s levandulí


Piškotové těsto:
6 vajec
240 g cukru krystal
300 g mouky napůl hladké a polohrubé
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
šťáva a kůra z půlky citrónu ( kdo nemá rád nemusí)
100 g oleje

Postup:
Bílky ušleháme do hustého sněhu, potom zašleháme po částech cukry, citrónovou šťávu a žloutky. Za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem olej. Mouky smícháme s práškem do pečiva a opatrně zamícháme do žloutkové pěny. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Dort pečeme asi 50 minut, podle velikosti déle, jestli je propečený vyzkoušíme zapíchnutím špejle.


Pažížský krém:
4 celá vejce
100 g čokolády na vaření
100 g práškového cukru
šleháme ve vodní lázni asi 15 minut, po vychladnutí krém zašleháme do jednoho másla změklého na pokojovou teplotu.


Bílkový krém:
60 g bílků
106 g cukru krupice
180 g másla
2 lžíce vaječného koňaku
2 lžíce citrónové šťávy

Bílky smícháme s cukrem a solí, postavíme nad páru a zahřejeme za občasného zamíchání na cca 70 stupňů. Potom vyšleháme do tuhého sněhu. Máslo nakrájíme na malé kostičky a jednu po druhé zašleháváme do bílkového sněhu.  


2 komentáře:

  1. Je překrásný, Vlastičko!
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. No to tedy je dokonalost a ty krémy... to muselo být nebe v hubě :o)
    Hezké dny.

    OdpovědětVymazat