neděle 17. prosince 2017

Citrónové hvězdičky

Na adventním věnci hoří třetí svíčka, tak je na čase přidat receptík na naše letošní nové cukroví. Těsto na hvězdičky jsem udělala naše klasické linecké. Krém je máslový z bílků a nahoře citrónová poleva a kousek oříšku. Je to letošní pokus a určitě se zařadí mezi naše vánoční stálice.


Linecké těsto:
150 g hladké mouky
100 g solamylu
140 g másla
90 g cukru
1 žloutek
šťáva z půlky citrónu

Vypracujeme těsto, které necháme několik hodin odležet. Vyválíme, vykrajujeme hvězdičky, které pečeme ve vyhřáté troubě.

Bílkový krém:
60 g bílků
106 g cukru krupice
180 g másla
2 lžíce vaječného koňaku
2 lžíce citrónové šťávy

Bílky smícháme s cukrem a solí, postavíme nad páru a zahřejeme za občasného zamíchání na cca 70 stupňů. Potom vyšleháme do tuhého sněhu. Máslo nakrájíme na malé kostičky a jednu po druhé zašleháváme do bílkového sněhu. Nakonec zašleháme koňak a citr. šťávu. Krémem slepíme hvězdičky.

Citrónová poleva:
cca 150 g moučkového cukru, šťáva z půlky citrónu půl lžičky oleje. Vymícháme hladkou polevu kterou potíráme hvězdičky, zdobíme kouskem ořechu.



3 komentáře:

  1. Vlasti krásné fotky a další recept do sbírky. Včera jsem udělala těsto na vosí hnízda dle Tvého receptu. Dnes je budu tvořit, tak jsem zvědavá, jak se povedou. Přeji Ti krásný adventní čas. Ivana Praha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já dělala vosí hnízda v pondělí, dělám je hned těsto nenechávám odležet, měla bych strach že ztuhne a bude se drolit. Tak ať se podaří!

      Vymazat
    2. Vlasti těsto se nedrolilo a vosí hnízda, slovy dcery přítele, byla TOP :). Přeji Ti v novém roce hodně zdraví, štěstí, lásky a sobě hodně receptů, o které se s námi dělíš :).

      Vymazat