pondělí 30. prosince 2013

Jistebničtí šneci a ořechové sušenky

Krásný večer vám přeji!
Celé svátky jsem nepřidala žádný recept, napečené sladkosti máme od Vánoc, ale dnes jsem pekla zase. Podle nové kuchařky od Apetitu jsem udělala dva druhy slaného pečiva na silvestrovský večer.





JISTEBNIČTÍ ŠNECI


Těsto:
300 g polohrubé mouky
100 ml mléka
125 g másla
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžička krupicového cukru

Náplň:
125 g změklého másla
200 g nivy ( nebo jiného sýra co máte rádi)
mletá paprika

1 vajíčko na potření 
kousky ořechů na ozdobu

Ze všech surovin vypracujeme těsto a odložíme ho do ledničky. 

Sýr nastrouháme a smícháme s máslem a paprikou, já jsem trochu naředila smetanou.
Těsto rozdělíme na dvě části. Každou vyválíme na tenký plát a potřeme polovinou náplně. Stočíme do rolády a dáme do ledničky ztuhnout. Potom nakrájíme na centimetrová kolečka rozložíme na plech vyložený pečícím papírem potřeme rozšlehaným vajíčkem ozdobíme kouskem ořechu a pečeme na 200 stupňů do růžova.


SUŠENKY S OŘECHY



 250 g hladké mouky
100 g kukuřičné mouky
vrchovatá lžička soli
120g studeného másla nakrájeného na kostičky
2 vejce-prošlehat
80g vlašských ořechů nadrcených na drobno
petrželka nebo bazalka

Mouky a sůl smícháme v misce, přidáme máslo a uděláme drobenku. přidáme vejce a vypracujeme těsto. Mě se zdálo moc tuhé tak jsem přidala dvě lžíce smetany.

Těsto vyválíme na plát, posypeme ho ořechy bylinkami a ty zaválíme válečkem. Krájíme rádýlkem a pečeme na 200 stupňů do růžova


Tak dobroty na silvestrovský stůl už máme a mě nezbývá, než Vám všem popřát veselý konec tohoto roku a v tom příštím hlavně hodně štěstí, zdraví a dobré nálady!!!


pátek 20. prosince 2013

Krásné Vánoce!

Všem milým návštěvníkům mého blogu přeji klidné a požehnané Vánoce!
A ať se Vám v tomto krásném čase splní všechna Vaše přání !



sobota 14. prosince 2013

Sádlové koláčky

Dneska vám nabízím další druh oblíbeného cukroví a to rovnou na dva způsoby.
Poprvé to je náš rodinný recept

Sádlové koláčky:

140 g vepřového sádla
140 g moučkového cukru
180 g hladké mouky
3 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr

Těsto rychle zaděláme na vále a dáme ho na několik hodin odpočinout do ledničky.
Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné dílky, vytvoříme kuličky, prstem uděláme důlek, plníme rybízovou zavařeninou a pečeme ve vyhřáté troubě.


pátek 13. prosince 2013

Žabí huby

Krásný páteční večer Vám přeji!
Ořechové cukroví u nás vede. Letos náš vlašský ořešák poprvé zarodil a výsledek byl víc než kilo báječných  ořechových jader z vlastní zahrádky. To i to cukroví chutná úplně jinak než z koupených ořechů!
Dneska jsem upekla žabí huby asi je většina z vás bude znát, ale kdyby náhodou ne tady je recept.

pondělí 9. prosince 2013

Linecké na dva způsoby

Krásný pondělní večer Vám přeji!
Letí to letí a včera jsme zapálili už druhou svíčku na adventním věnci. V sobotu jsme byli na trhu a odpoledne na oslavě a tak čas na chystání vánočních dobrot přišel až v neděli. Nejdříve jsem dokončila ořechové perníčky a potom se vrhla na linecké, ale postupně.


Recept na ořechové perníčky určitě znáte z minulých let a kdo ne najdete ho tady.

sobota 7. prosince 2013

Advent v Jindřichově Hradci

Krásný večer Vám přeji!
Do dnešního dne jste na tomto blogu nacházeli většinou recepty z naší kuchyně a všechno ostatní bylo na mém druhém blogu. Poslední dobou však blog.cz nefunguje tak jak má a proto se dočasně(? ) stěhuji sem.
Na a budeme pokračovat dál na vánoční vlně. Dneska na mnoha místech probíhaly vánoční trhy a jinak tomu nebylo ani u nás v Jindřichově Hradci.
Stánky na obou náměstích, krásný vánoční strom, slaměný betlém na náměstí a živý na zámku k tomu horká medovina a koledy... neznám lepší způsob jak strávit druhou adventní sobotu :)





Tak to bylo město a teď hurá na zámek. Nechtělo se mi sebou vláčet foťák, chtěla jsem si užít tu báječnou atmosféru nerušeně, ale nedalo mi to a nakonec jsem něco málo nafotila mobilem. Proto se omlouvám za kvalitu fotek.








Přeji Vám všem krásný zbytek večera a báječnou druhou adventní neděli.

úterý 3. prosince 2013

Vanilkové rohlíčky

Krásný večer vám přeji.
Tak co, už pečete? Já se tedy zatím jenom chystám, ale naše Pája už má vanilkové rohlíčky a já už jsem i ochutnala a moc se povedly.



neděle 1. prosince 2013

Svařené víno jako lék

Před časem mi přišel na e-mail zajímavý článek o blahodárných účincích svařeného vína. A protože počasí posledních dnů je opravdu velice chladné a horkých nápojů není nikdy dost rozhodla jsem se, že se s vámi o tento článek podělím.
Autorku neznám a v e-mailu nebyl uveden ani zdroj z kterého článek pochází a tak jenom doufám, že by zveřejnění tohoto článku na mém blogu paní Musilové nevadilo 


Že svařené víno pěkně zahřeje, není žádná novinka. Že ale má skutečně zdravotní účinky, to už zase tak známé není. A jak se vůbec správný svařák připravuje?
Svařák - příjemná prevence proti nachlazení
Nejdříve se podívejme, jak kvalitní víno prospívá zdraví. A potom si můžeme říci, jak postupovat, aby ten náš "svařáček" byl, jak má být. Pro nápoj zvaný "svařené víno" používáme nejčastěji víno červené, na odrůdě a klasifikaci v tomto případě moc nezáleží. Červené víno ‒ ať svařené, nebo "syrové" ‒ má mnoho prospěšných účinků, které jsou obecně známé: čistí cévy, je prevencí chudokrevnosti, zlepšuje trávení, pomáhá při hubnutí.
Méně známé už ale je, že červené víno je velice prospěšné také v chřipkovém období. Má totiž takzvané antivirální a antibakteriální účinky, to znamená, že ničí bakterie (a tedy i streptokoky, původce angíny) a viry (původce chřipek, rým a jiných, zejména sezónních viróz). Že alkohol v těle oslabuje imunitní systém? Některý možná, ale u vína se žádné podobné účinky neprokázaly. Naopak, díky obsahu tříslovin je funkce imunitního systému přímo podporována. Poslední výzkumy opravdu ukazují, že vínem se lze preventivně chránit před virovým onemocněním chřipkou.
To jsou dobré zprávy, že? A teď ještě ten "recept" na správně připravený svařák:
Potřebujete červené víno, samozřejmě.
Také koření, které se do svařeného vína přidává, asi znáte: hřebíček, skořice, citrónová kůra (ta ale není nezbytná ‒ pokud nechcete, nemusí být).
A teď dejte vařit vodu… Ano, vidíte správně, VODU. Vždy použijte přibližně desetinu objemu vína. Když se tedy chystáte připravit svařák z klasické "sedmičky", tedy láhve o objemu 0,75 l, použijte půl až jeden decilitr vody. Do vody vložte koření, řekněme dva dvoucentimetrové kousky skořicové kůry a 6‒8 hřebíčků, případně trochu té zmíněné citrónové kůry.
Když tuto směs důkladně povaříte, získáte zlatavou vonnou esenci. Do ní nalijte připravené víno, důkladně ho oslaďte a ‒ NEVAŘTE. Jenom je třeba tu voňavou léčivou pochoutku pěkně zahřát, maximálně však na 80 °C. To je teplota, při které by vám z vína začal nenávratně mizet alkohol. A to by byla určitě škoda!
Lékaři, lékárníci i hygienici v těchto dnech bijí na poplach, že chřipkové období je tu, že je třeba imunizovat. A mají pravdu. Dejte na ně, imunizujte! Nejraději lahodným svařáčkem…
Autor: Eva Musilová

Já jsem včera svařák podle tohoto receptu dělala a byl výborný!
Přeji Vám všem krásnou první adventní neděli!