pátek 19. července 2013

Zimní čaj

Krásný páteční večer vám přeji. Teď jsem si všimla, že jsem tenhle měsíc zatím přidala jeden jediný příspěvek. Prostě nestíhám, na zahradě všechno roste a dozrává a já sklízím a zavařuji o sto šest aby byly zásoby na zimu.
Tentokrát to byl zimní, nebo taky pečený čaj a třešňovo rybízový džem.
A recept na zimní čaj jak ho dělám já vám dneska přináším.


Na jednu várku, ze které uděláte přibližně sedm skleniček o obsahu cca 230 ml budete potřebovat:

1 litr rybízu
1 litr různého sezónního ovoce já jsem měla jahody, maliny, zahradní borůvky a tayberry
2 citróny
2 pomeranče
0,5 kg cukru krupice
kousek celé skořice
5 hřebíčků
150 ml rumu

Do pekáče dáme vyprané ovoce. Větší kousky pokrájíme, přidáme nakrájené oloupané pomeranče a citróny skořici nalámeme na malé kousky, přidáme hřebíček a cukr, promícháme a dáme do trouby vyhřáté na 220 stupňů pečeme za občasného zamíchání asi 45 minut.



 Po vyndání z trouby to bude vypadat nějak takhle a my nakonec přidáme rum, promícháme a plníme do sklenic. Zavíčkujeme a já pro jistotu ještě dvacet minut sterilizuji v páře.


No a málem bych zapomněla jak se zimní čaj používá, no úplně jednoduše. Do sklenice dáme tři až čtyři kávové lžičky ovocné směsi a zalijeme vařící vodou a máme lahodný ovocný čaj bez chemie a konzervantů. No a ovoce, které zůstane na dně můžete vyhodit anebo třeba i sníst ;-)

A než se mi upekl čaj, uvařila jsem ještě várku třešňovo rybízovédo džemu.


Tak to je pro dnešek všechno, na zahrádce je na pár dnů sklizeno a já vám všem přeji pohodový slunečný víkend!

5 komentářů:

  1. Tak tohle určitě vyzkouším, děkuju za recept. Už jsem pila u známých tzv. pečený švestkový čaj, byl dobrý, ale tohle vypadá hodně lákavě.
    Hezké dny, i když zavařování nebere konce, v zimě jako když to najdeš. A mňam! není nad domácí!

    OdpovědětVymazat
  2. Pečený čaj vypadá moc pěkně a v zimě přijde určitě vhod.
    Já čaj a zavařeniny nedělám kvůli cukru. Dřív jsem zavařovala hodně. Jen těch kompotů pro děti!

    OdpovědětVymazat
  3. Vastičko, dělám ho vlastně stejně, jako ty, jen ještě přidávám kousky vlašských ořechů nebo mandle...vyzkoušej, je to moc dobré!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat