sobota 5. ledna 2013

Obrácený koláč s jablky a šlehačkou

Další oblíbený moučník naší rodiny je tento obrácený jablkový koláč. Výborný je jenom tak s jablky, ale když dáte ještě navrch šlehačku to je pak tedy opravdová ňamka.





Budeme potřebovat- na piškotové těsto:
5 vajec
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
25 dkg polohrubé mouky
1 lžíci citrónové šťávy
10 dkg oleje
1/2 prášku do pečiva
4 lžíce teplé vody

Bílky ušleháme na sníh, do sněhu zašleháme cukry, žloutky citrónovou šťávu, vodu a olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva a lehce vmícháme do vaječné pěny.

Kilo oloupaných jablek nastrouháme, smícháme s dvěma vanilkovými pudinky a cukrem podle chuti. Jablka rozprostřeme do hlubokého plechu vyloženého pečícím papírem, posypeme skořicí a hrstí strouhanky. Na jablka nalijeme těsto a upečeme jako piškot.
Po upečení moučník vyklopíme na jiný plech, opatrně stáhneme pečící papír a necháme vychladnout.
1 šlehačku v prášku, já mám nejraději od dr. Oetkera připravíme podle návodu na sáčku namažeme na vychladlý koláč a posypeme nasekanými ořechy a skořicovým cukrem.


3 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. A nech si ho někde po ruce, jak budu stěhovat recepty z prvního blogu bude to tu přibývat asi trochu rychleji :-))

      Vymazat
  2. Taky znám a dělala jsem. Ale člověk musí mít jablíčka a ne ta drahá, jak myjí nyní v obchodech!

    OdpovědětVymazat