úterý 23. září 2025

Podzimní hruškový koláč

 Dlouho už tu nebyl žádný recept a protože je podzim a dostali jsme hrušky, oprášila jsem recept od kterého zmizely fotky a upekla hruškový koláč.


Těsto:
200g změklého másla
200g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 vejce
200g hladké mouky
150g mletých ořechů
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky mleté skořice
1 polévkovou lžíci kakaa
100 ml mléka

Náplň:
Buď velký hruškový kompot, nebo 4 středně velké zralé hrušky. Já jsem měla tvrdé, tak jsem je oloupala, nakrájela na kousky a tři minuty povařila ve vodě a potom rychle zchladila a nechala okapat

Drobenka:
150g hrubé mouky
100g cukru moučka
100 g másla

Máslo a cukry utřeme do pěny, přidáme postupně žloutky, stále třeme. Smícháme všechny suché suroviny a na dvakrát na střídačku mléko a suchou směs vmícháme do vaječné pěny. Nakonec vmícháme sníh z bílků. 

Těsto rozetřeme na menší plech nebo koláčovou formu.
Na těsto hustě poklademe kousky hrušek a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Jestli je koláč pečený vyzkoušíme testem špejlí.






Přeji vám krásný podzim a děkuji za vaše zastavení 
💛💛💛


3 komentáře:

  1. Tetkapernikarka
    Ahoj Vlasti 😊 Nedávno jsem dělala taky koláč, švestkový. Ten Tvůj hruškový si s dovolením píšu 😊 Určitě vyzkouším.
    Musím se zmínit o keramice, která je vidět téměř v každém Tvém článku. Je moc krásná 👌
    Přeji i pohodové dny 🥰🍀🍂 Alena

    OdpovědětVymazat
  2. To je jistě moc dobrý koláč. Receptík si vytisknu.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat