středa 11. září 2024

Mini Pavlova

 Naprosto bezkonkurenční letní dezert. Ještě minulý týden se nám podařilo natrhat nějaké jahody, maliny máme prakticky celé léto a borůvky se našly v mrazáku, výsledkem byla kombinace, která nejen dobře vypadala, ale i skvěle chutnala.


Nejdříve si upečeme pusinkové mističky

120 g bílků pokojové teploty
200 g cukru krupice
1 lžíce octa
1 lžíce kukuřičného škrobu

Bílky šleháme ručním šlehačem, když začnou pěnit, přidáme část cukru a dobře zašleháme, přidáváme ve čtyřech až pěti dávkách, po zašlehání celého množství cukru by neměly být znát krystalky cukru. Potom stěrkou lehce zamícháme škrob a ocet. Sníh dáme do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka o průměru cca 8 cm a okolo lem buď z malých pusinek, nebo dvakrát kolečko obkroužíme do tvaru mističky. Pečeme na 120 stupňů 1,5 až 2 hodiny do úplného vysušení.

Na dno mističek naskládáme ovoce


Na ovoce nastříkáme krém:
250g macarpone vyšleháme s jednou 33% šlehačkou 2 lžičkami citrónové šťávy a moučkovým cukrem podle chuti 
Krém ještě dozdobíme dalším ovocem.

Hotové mini Pavlovy dáme alespoň na 3 hodiny vychladit do ledničky , ale výborné jsou i druhý den (když zbydou)

Velkou výhodou tohoto dezertu je, že mističky si můžete upéct kdykoliv a uchovat je v uzavíratelné dóze a podle potřeby a chuti plnit.



Přeji vám klidné dny bez pohrom a povodní, které se prý na nás chystají a děkuji za vaše zastavení
💛💛💛

pátek 6. září 2024

Trenčianský hrad

 Ještě se vrátím k naší slovenské dovolené. 
V Trenčíně jsme bydleli, každý večer jsme z náměstí obdivovali hrad a jeden podvečer jsme se na něj vypravili. Zvolili jsme okruh bez průvodce, protože nemáme rádi povinný pochod v davu a nejraději se stejně kocháme výhledy z hradeb a věží. Ač byl podvečer bylo tam snad sto stupňů, letošní léto jsme se tedy vážně ohřáli, tak vzhůru na hrad!



















Hrad je opravdu rozlehlý, zůstali jsme až do zavíračky a nakonec jsme litovali, že jsme si nevyčlenili víc času. Tak třeba někdy příště 😉

Před námi je další horký víkend, užijte si ho tak jak máte rádi, třeba pěkným výletem
💛💛💛


úterý 3. září 2024

Zapečený lilek

 Lilky jsem letos pěstovala poprvé a úroda ze tří rostlin je opravdu velká. Vyzkoušela jsem různé úpravy, ale nejvíc nám chutnal lilek zapečený se slaninou a rajčaty s česnekem z minulého receptu.


 2 menší lilky nakrájíme na 1 cm silné plátky, z obou stran je posolíme a necháme 15 minut "vypotit" potom je opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a opečeme na suché pánvi. Opečené plátky lilku zlehka opepříme a naskládáme do olejem vymazané zapékací misky. Na každý plátek dáme lžičku pečených rajčat s česnekem a přiklopíme dalším plátkem, ten taky zlehka potřeme pečenými rajčaty, na ně dáme kousek anglické slaniny a posypeme strouhaným sýrem ( čedar, gouda, parmazán) Zapékáme asi 20 minut do zezlátnutí sýra.
Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.





Přeji vám krásné dny děkuji za vaše zastavení
💚💚💚

neděle 1. září 2024

Rajčata pečená s česnekem

 Rajčatová sezóna vrcholí a já vám přináším jeden tip jak zpracovat větší množství rajčat.
Takto zpracovaná rajčata mají spoustu způsobů použití, jen tak na chléb, na pizzu, pod maso, na topinky já je dávám i na zapečený lilek... fantazii se meze nekladou.


Do hlubokého plechu nakrájíme rajčata. Malá na čtvrtky, větší na osminky, úplně malá na půlky. Plech naplníme do 2/3 výšky. Dvě palice česneku oloupeme a stroužky nakrájíme na silnější plátky a přidáme k rajčatům. Přidáme deci olivového oleje, lžíci cukru a vrchovatou lžičku soli, dobře promícháme a dáme péct na 180 stupňů. Přibližně po hodině pečení přidáme malou hrst posekaných bylinek podle chuti ( bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn) a lehce promícháme
Pečeme další hodinu, nebo tak dlouho dokud se neodpaří volná tekutina. Čím víc rajčata vypečeme, tím bude chuť silnější.
Hotová rajčata plním do malých sklenic a steriluji 20 minut.





Přeji vám krásné zářijové dny a děkuji za vaše zastavení
💚💛💚