sobota 6. března 2021

Ještě trochu mýdel než zabořím ruce do hlíny :)

 Než vypukne to pravé jaro, pustila jsem se zase do mýdlařiny, aby byla trošku zásoba.
Původní záměr byl dělat mýdla jednoduchá, úplně přírodní.
Postupem času a získáváním zkušeností jsem však zjistila, že i zcela přírodní mýdla, bez přidaných umělých barviv můžou být i krásně barevná.
 Přírodní jíly, aktivní uhlí z kokosových skořápek, výluhy, maceráty a čaje z bylinek, káva, kakao, med ... a mohla bych pokračovat dál.
Nejdůležitější je samozřejmě zvolit správné suroviny. Každý recept který vytvořím zadávám do mýdlové kalkulačky abych zjistila, jestli poměr zvolených tuků a olejů je správný. 
No a nakonec si pohrát se závěrečným designem a celá řada čistě přírodních a přitom krásně barevných mýdel je na světě.
V práci máme zásobníky na ta nejlevnější tekutá mýdla, ze kterých se lámou nehty, praská kůže, dělají se záděry, no a potom se doma umýt mýdlem z olivového, kokosového, mandlového a ricinového oleje, bambuckého másla, anebo i obyčejného vepřového sádla je doslova balzám na bolavou kůži.






Zkrátka mýdlařina mě úplně pohltila, nová mýdla odpočívají v policích, ta čerstvě dozrálá jsou nachystaná do světa a ta minulá snad někomu udělala radost a prokázala dobrou službu stejně jako nám.



Přeji vám krásný, u nás už zase zimní víkend a děkuji za vaše zastavení :)




23 komentářů:

  1. Opět nádherná práce, dcera opět valila oči :-) tak doufám, že se nám na jaře povedou alespoň nějaké obyčejné ať má dcerka radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Proč čekat na jaro, pusťte se do toho. Výroba mýdla je zábava a když pohlídáte teploty a nakonec zajistíte mýdlu pěkně v teplé dece gelovou fázi nemůže se nepovést ;)

      Vymazat
  2. To sú krásne mydielka.Tak by som chcela vediet také robiť.Ako ste prosím začínala a zvladne to i taký amatér? Máte môj obdiv!!! Pekný večer.Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Výroba mýdel není žádná věda, ale určitě je zapotřebí něco si předem nastudovat jak o výrobě, tak o vlastnostech tuků a olejů ze kterých chcete mýdla dělat. Na internetu je toho spousta, stačí zapátrat. Určitě doporučuji používat mýdlovou kalkulačku, která vám spočítá po zadání údajů, kolik surovin budete na danou dávku potřebovat. Nedoporučuji používat recepty, kterých jsou na internetu mraky, pouze se inspirovat a každý recept zkontrolovat v mýdlové kalkulačce, bývají tam chyby a vy tím předejdete zklamání z nepoužitelného mýdla. Dále je zapotřebí přesná digitální váha, teploměr nejlépe bezkontaktní a tyčový mixér a pak nějaká forma na odlití mýdla a hlavně nadšení se do toho pustit a pak už to jde samo :) Já jsem jako první dělala levandulové a měsíčkové mýdlo z vlastních nasušených bylinek a obě se povedla bez problémů.

      Vymazat
  3. Vlasti, mýdla vypadají skvostně. Věřím, že tě mýdlařina chytila. Ať se ti daří.
    Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko děkuji. Tohle je vážně tvoření, které dává smysl a to mě na tom baví :)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Vlasti, obdivuji, co všechno umíš. Ta mýdla jsou krásná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to jak vypadají je jenom taková třešnička na dortu, ten pocit při mydlení se s těmi kupovanými nedá srovnávat :)

      Vymazat
  6. Wow, Vlasti, tak ty vypadají luxusně. Jsi šikulka!
    Krásné dny
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko děkuji a doufám, že nejen vypadají, nejdůležitější je to, co je uvnitř ;)

      Vymazat
  7. Vlasti, jsou skutečně vymazlená! Vypadají úžasně!
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vymazlila jsem hlavně poměr tuků a olejů které mýdla obsahují, ale pravda, musí být něco i pro oko ;) I tobě krásnou neděli.

      Vymazat
  8. Vlasti, tak ta jsou dokonalá!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  9. Vlasti, skládám poklonu !!! Mýdla jsou nádherná a určitě i hezky voní. S umýváním v práci to máme stejné, mýdla a ještě desinfekce dávají rukám velmi zabrat.
    Měj se krásně a přeji pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  10. Vlasti, to jsou hotová malá umělecká díla. Jedno hezčí, než druhé. Věřím, že jsou i příjemnější na pokožku, než ta kupovaná, tekutá. Jsi šikovná.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  11. Dakujem za milú odpoved.Musím si všetko naštudovať a ak sa zadarí,tak prve by bolo levandulove mydielko. Milujem levanduľu. Chcela som sa ešte spýtať.či ich aj predávate? Bol by to pekný darček. Vašu mailovú adresu, som žiaľ nemohla nájsť. Za odpoveď vopred ďakujem. Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano téměř z každé várky pár mýdel na prodej mám. Napište mi a domluvíme se :) vlasta.strejbarova@seznam.cz

      Vymazat
  12. Krásná mýdla. Určitě krásně voní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každé voní jinak, některé jenom mýdlem, některé po bylinkách, které obsahuje a jiné zase lehce voní přírodním esenciálním olejem, ale o vůni má mýdla až tak nejsou, tady jde hlavně o to z čeho jsou ;)

      Vymazat
  13. Vlasti,to je taková nádhera,dokonalá práce,jsi moc šikovná.Volná tedy ještě máš ? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko mám, mýdlařím dokud je zima aby byla zásoba :)

      Vymazat