neděle 16. února 2020

Křehký koláč s uzeným lososem a jaro na spadnutí

Po dlouhé době jsem upekla křehký koláč, nějak jsem pořád nemohla najít ten správný recept a postup, ale tentokrát se zadařilo. Recept jsem našla v Kuchařce pro dceru, akorát jsem trochu upravila množství podle velikosti formy.


180 g hladké mouky
90 g másla
4-5 lžic studené vody
špetka soli

Máslo nožem, nebo vidličkou nasekáme do másla, snažíme se těsta co nejméně dotýkat, aby se máslo do mouky nerozpustilo,já jsem máslo vidličkou rozmačkala až vznikla jakási drobenka. Pak přidáme vodu, jen tolik aby máslovo-moučné vločky držely pohromadě. Nijak těsto nepropracováváme, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na několik hodin, nejlépe přes noc do ledničky.


Těsto vyválíme na plát mezi dvěma fóliemi abychom do těsta nemuseli přidávat další mouku přendáme ho do formy, propícháme vidličkou zasypeme vrstvou fazolí, nebo jiných luštěnin na zatěžkání a dáme předpéct do trouby předem vyhřáté na 190 stupňů na 10 minut.

Zatím si připravíme náplň.
100g uzeného lososa
4 vejce
100 g goudy na hrubo nastrouhat 
100 ml smetany
sůl, pepř, koření podle chuti
1-2 červené cibule (podle chuti a velikosti)

Na předpečené těsto dáme plátky lososa, a zalijeme rozkvedlanými vejci se sýrem a smetanou a zasypeme na půl plátky nakrájenou cibulí
Vrátíme do trouby a dopečeme 35-40 minut


No a víkendové počasí, to byla prostě paráda
sobotní výšlat pa druhou stranu našich "hor" mě moc bavil a všude kolem sebe jsem viděla a slyšela, že jaro je vážně za rohem


Vidíte ten malý obláček páry uprostřed fotky?
Co jiného to může být než Temelín...





Přeji vám krásné předjarní dny a děkuji za vaše zastavení :)

1 komentář:

  1. Vlastičko, slané koláče peču ráda, s lososem jsou vždycky výborné!
    A jaro, to se skutečně hlásí... moc hezké fotky!
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat