pondělí 25. února 2019

Domácí paštika

Jeden recept na paštiku už tady na blogu mám, je to paštika z kuřecích jater a je výborná. Tentokrát jsem měla v mrazáku kousek vepřové kýty a tak jsem trochu improvizovala a udělala paštiku z kuřecích jater a vepřového masa. Paštika jenom z jater je rychlovka, tahle byla krapet časově náročnější, ale výsledek stál za to a tak jsem honem sepsala recept dokud ho mám v hlavě.


300 g libového vepřového masa
500 g kuřecích jater
2 velké cibule (já jsem dala přiměřené množství domácí šalotky)
trochu sádla pod cibulku
250 ml šlehačky
100 ml červeného vína
100 g másla
sůl, pepř, tymián, majoránka, rozmarýn
na dochucení zavařené brusinky

Cibuli pokrájet, nemusí být příliš na jemno. Maso nakrájet na nudličky a játra očistit, vyprat a pokrájet na menší kousky.

Polovinu cibule nechat zpěnit na sádle, přidat na nudličky nakrájené maso a zprudka nechat zatáhnout. Osolit, opepřit, přidat čerstvý tymián, podlít vínem a nechat půl hodiny pomalu dusit. Já jsem zrovna rozpalovala troubu na pečení chleba, tak jsem maso dala na půl hodiny do trouby.

Zatím co se dusí maso, připravíme játra. Zpěníme na sádle druhou polovinu cibule, a přidáme játra. Opékáme je rychle a krátce, klidně můžou být v prostředku růžová, hlavně je nevysušit. Asi tak 5 -7 minut. Pak játra zalijeme šlehačkou, necháme přejít varem a hned odstavíme. Játra a maso ihned dáme do vysoké nádoby, přidáme máslo, čerstvý rozmarýn (pokud máme) a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.  Dochutíme ještě solí, pepřem a majoránkou a plníme do menších skleniček, povrch urovnáme a zalijeme rozpuštěným máslem. Do části paštiky jsem lehce zamíchala zavařené brusinky a s domácím pečivem to byla vážně dobrota.
Hotovou paštiku dáme do ledničky vychladit. Vydrží určitě týden. Pokud je pěkně zalitá máslem i déle.

6 komentářů:

  1. Mńam, to vypadá skvěle :)
    Vlasti, měj prima den, Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, paštiky mám ráda, ale ještě jsem žádnou nezkusila. Ta tvá vypadá dost dobře. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já jsem zatím dělala paštiku jenom játrovou a tam mi trochu vadila ta výrazná chuť jater, tahle s podílem masa mi chutná mnohem víc a po té do které jsem přidala ještě brusinky se jenom zaprášilo :)

      Vymazat
  3. Vlasti. dělám ji vlastně úplně stejně, jen nedávám to maso. Příště vyzkouším i tu tvou, Vlastičko, děkuji!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. oj to vyzerá veľmi dobre... recept odkladám a určite vyskúšam! ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať se podaří a chutná, nám chutná moc, hlavně ta s brusinkami :)

      Vymazat