středa 17. září 2014

Jablečný strouhaný koláč

Je tu podzim, čas jablek a jablečných koláčů.  Pro dnešní pečení jsem se nechala inspirovat na blogu u Mariny. Trochu jsem poupravila poměr surovin, protože mám větší formu (28 cm) . Koláč byl výborný čerstvý ještě křupavý i rozležený vláčný druhý den.


Na těsto budeme potřebovat :
300 g polohrubé a hrubé mouky- půl na půl
130 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
60 g zakysané smetany
1 kávová lžička prášku do pečiva

Na náplň:
3/4 kg nakrájených jablek
3 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 vanilkový pudinkový prášek
6 lžic strouhanky nebo strouhaného perníku


Ze všech surovin vypracujeme těsto. Jednu polovinu dáme do mrazáku, druhou polovinu vyválíme a dáme do dortové formy (28 cm) vyložené pečícím papírem, propícháme vidličkou a vložíme do ledničky. Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme je nebo nastrouháme na plátky smícháme s cukrem, skořicí, pudinkem a třemi lžícemi strouhaného perníku.
Těsto ve formě předpečeme 15 minut na 180 stupňů. Na předpečené těsto dáme zbylé tři lžíce strouhaného perníku, jablka a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta z mrazáku.
Pečeme hodinu na 170 stupňů do zlatova.



5 komentářů:

  1. Vlasti, tak ten vypadá famózně. Tak už vím, co budu o víkendu péct :-).
    Krásný den Renáta

    OdpovědětVymazat
  2. Renatko, opravdu doporučuji, byl výborný a jen se po něm zaprášilo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky ho dělám, mám trochu jiný recept, tak příště vyzkouším tento.
    Moc zdravím Vlastičko, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Je to krásný ,chutný krasavec!Hned bych si dala.....Dája

    OdpovědětVymazat
  5. Vlasti, vypadá báječně. Jablíček mám letos dost a dost a tak ho určitě vyzkouším.
    Hezký večer Anny


    OdpovědětVymazat