sobota 22. března 2014

Tvarohový dort s ovocným želé


Krásný večer přeji! Po delší době přicházím s dalším receptem. Ovocný tvarohový dort jsem pekla pro manžela k svátku. Inspiraci jsem našla na blogu u Mariny.





Ořechový korpus
3 vejce
80 g moučkového cukru
75 g polohrubé mouky
60 g mletých ořechů

Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme mouku s mletými ořechy a nakonec sníh z bílků. Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme těsto a upečeme.

Tvarohová náplň
500 g měkkého tvarohu (lepší je ve vaničce)
250 ml smetany ke šlehání
4 plátky želatiny (7 g)
2 lžíce moučkového nebo vanilkového cukru

želatinu namočíme na deset minut do vody a potom ji ve vodní lázni rozpustíme. Šlehačku vyšleháme do tuha, tvaroh smícháme s cukrem zamícháme do něho rozpuštěnou želatinu a nakonec šlehačku. Tvarohový krém naneseme na vystydlý korpus a dáme vychladit.



Ovocná želatina
20 g želatiny
750 ml vody + 3 až 4 lžíce červeného sirupu
nebo
600 ml vody + 150 ml šťávy z červeného ovoce
200 g červeného ovoce (maliny, jahody, višně - může být i mražené)
2 lžíce moučkového cukru

Želatinu dáme nabobtnat na 10 minut do 750 ml vlažné vody promíchané se sirupem, poté ji rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni. Za občasného míchání ji necháme schládnout do momentu, kdy začne lehce houstnout.

Na ztuhlou tvarohovou náplň rozprostřeme ovoce, které případně dosladíme moučkovým cukrem a přelijeme je tuhnoucí želatinou. Dáme vychladit do ledničky nejlépe přes noc.
Druhý den dort vyndáme z formy a ozdobíme šlehačkou



9 komentářů:

  1. Ten musel byt dobry az se olizuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá úžasně Vlastičko!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Dort je parádní! :-)
    Mám ráda ovocné dorty. Jsou lehčí (na jídlo) než těžké máslové. I když ty jsem měla také ráda.
    Manželovi přeji dodatečně vše nejlepší. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně vypadá a určitě to bude taky chutnat.

    OdpovědětVymazat
  5. U nás na to žele moc nejsou.... ale ořechové korpusy mám ráda:-))

    OdpovědětVymazat
  6. To je luxusní dort, Vlasti, u nás jsou ovocné dorty se šlehačkou náramně oblíbené. Tenhle musel být samá chuť!

    OdpovědětVymazat
  7. Mám dotaz, musí být korpus ve formě při vstvěení tvarohu a želatiny ? Nemám otevírací formu, takže bych korpus vytáhla a dál vrstvila bez formy.. myslíte že to vadí ? že se tvaroh z dortu "nerozteče"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvaroh z dortu nevyteče, ale želatina ano, ta je úplně tekutá, ztuhne až po několika hodinách, takže bez otevírací formy určitě ne.

      Vymazat