čtvrtek 9. května 2013

Trhací buchta

Dneska jsem upekla další moučník z blogu od Vandy a co vám budu povídat nestačil ani vychladnout!


Suroviny na těsto:

385 g hladké mouky
50 g cukru
60 g rozpuštěného másla
2 celá vejce
2 1/4 lžičky sušeného droždí
80 ml mléka
60 ml vody
1 vanilkový cukr

Suroviny na náplň:

150 g třtinového cukru
2 vrchovaté lžičky skořice
1 velká hrst nahrubo nasekaných ořechů
60 g rozpuštěného másla

V pekárně nebo ručně zaděláme ze surovin těsto, které necháme na teplém místě nakynout.
Potom těsto na pomoučněném vále vyválíme na placku. Rozpustíme máslo a placku jím natřeme.
Smícháme cukr, skořici a ořechy a nasypeme rovnoměrně na placku.


 Placku rozřežeme na pět přibližně stejných dílů


a naskládáme je na sebe a rozřežeme na dílky


Dílky naskládáme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem vymazaným máslem a necháme asi 25 minut nakynout. Pečeme v troubě vyhřátě na 170 stupňů asi 40 minut, pokud moučník na povrchu příliš rychle hnědne přikryjeme ho alobalem.


Tento moučník se podává jenom mírně vychladlý a nekrájí se, jednotlivé vrstvy se díky máslu krásně odlupují.

10 komentářů:

  1. Je to asi podobné, jako estonský kringel, tudíž výborné!
    Přeji hezký večer, Vlastičko!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten jsem se taky chystala, ale nakonec jsem ho neudělala, proto jsem se do tohohle pustila hned a stálo to za to, jenom příště z dvojité dávky :))

      Vymazat
  2. Vypadá skvěle. Musím ho vyzkoušet, děkuju.

    OdpovědětVymazat
  3. Já už sem nebudu chodit !Jedno lepší jak druhé!!!! Co mám dělat sladké nesmím...ale upeču ho,ještě ,že mám početnou rodinu!Daja

    OdpovědětVymazat
  4. No tak teda jdu na to. Těsto umíchá Pepíno a já pak budu koukat, jak mu chutná. Připomíná mi to dukátové buchtičky - ty taky neumím. Ale za recept díky, dnes budou... Kitty :-P :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, mám těsto na buchty s revení a z části upeču i odlupovací koláč - nápad se mi moc líbí:-) Díky za inspiraci a hezký víkend. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně se mi sbíhají sliny.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za recept.Už jsem ho pekla třikrát a rovnou z dvojté dávky.A taky úspěšně šířím recept, protože kdo ochutná nemůže jinak.Už se těším co tady najdu příště.

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavý recept, ten musím vyzkoušet:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  9. Vlasti, koukla jsem také k Monice a udělala jsem buchtu s jablky. Máme rádi jablkové moučníky, ale tato buchta mi připomínala žemlovku. U nás se letos ořechy neurodily a tak je šetřím na Vánoce. Příště udělám podle tebe s ořechy. :-D

    OdpovědětVymazat