sobota 3. března 2012

Perníková velikonoční vejce

Tato 3D vejce peče dcera na Velikonoce už několik let. Pokud je to pro vás novinka, vejce se pečou v polovinách na speciální formě. Po nazdobení se dvě poloviny k sobě slepují bílkovou polevou.
Na pečení všech perníčků používáme tento recept, který jsem našla na internetu a velice se nám osvědčil.
  • 350 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 20 - 30 g tuku
  • 2 celá vejce
  • 1/2 čajové lžicky sody bikarbony
  • 1 lžička mletého koření (směs)
  • 3 lžíce medu
  • vejce na potírání
Těsto po zadělání necháme jeden až dva dny odležet v chladnu. Před pečením na pár hodin těsto přeneseme do pokojové teploty, aby nebylo příliš tuhé a šlo dobře válet.
Po upečení horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme ještě na chviličku do trouby zaschnout.









20 komentářů:

  1. Vlasti nádhera, tohle je nad moje síly. Do toho se raději vůbec nepouštím. Krásný zbytek víkendu ... Věra

    OdpovědětSmazat
  2. Milá Vlasto, krásná perníková vajíčka. Obdivuji fantazii a propracovanost a hlavně velkou dávku trpělivosti při tvoření. Děkuji za receptík. Určitě zkusím. Hezkou neděli. Jana

    OdpovědětSmazat
  3. No tak ty jsou nádherná!Tomu se říká umění!!!Michaela

    OdpovědětSmazat
  4. Ahoj Vlasti, ty jsou výstavní...Jen tiše obdivuji!!!

    OdpovědětSmazat
  5. Ahoj Vlastičko, to je nádhera :-).

    OdpovědětSmazat
  6. Bože, ta jsou dokonalá! A to se jako potom všechny sní? To snad ani nejde, takovou krásu sníst! :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Šárko, tahle vajíčka se samozřejmě dají jíst, ale většinou si ho každý koupí na dekoraci, ale nejednou se stalo, že maminka koupila děťátku na jarmarku toto vajíčko a to ho ihned na místě sluplo :))

      Smazat
  7. Vajíčka jsou nádherná,s tím druhým blogem jsme na tom stejně,na tenhle taky občas něco vložím ,nechce se mi ho rušit.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Maruško, no právě. když už jsem se dopracovala do této podoby se kterou jsem spokojená, nechce se mi se vším skončit, tak to vyřeším takhle udělám blog hlavně receptový, hodně peču a ráda experimentuju tak to třeba někomu bude k užitku :))

      Smazat
  8. Jana
    Vlasti, vajíčka jsou nádherná!!! Skládám velkou poklonu!

    OdpovědětSmazat
  9. Vlasti, u vás jste prostě holky šikovný.... Ta bílé zdobená, to je opravdu nádhera!
    A děkuji za recept, není nad osvědčený recept.
    Pa, Helena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Helenko, perníčky podle tohohle receptu jsou bezkonkurenční. Za roky co pečeme už jsem vyzkoušela receptů spoustu, ale tenhle je opravdu nejlepší. Nevím už kde jsem ho na netu objevila, ale každopádně za něj veliké díky :)

      Smazat
  10. Vlasti,tak mě to málem vyrazilo dech! Perníčky jsou výstavní! Krásné!Nádherné!A hlavně už připravené:-)) U vás už můžou být klidně Velikonoce :-)Alena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Alenko, naše Pája nic neponechává náhodě a jen co uklidím poslední vánoční dekorace začíná s přípravami na Velikonoce.
      Pochvalu vyřídím :)

      Smazat
  11. Vajíčka jsou nádherná, nevím, zda se mi líbí více barevná či bílá. Asi všechny :-) Musí to být hezký pocit, mít takhle šikovnou dceru! Gratuluji :-)

    OdpovědětSmazat
  12. Ivanko, děkuju mám radost že i mladí zase nacházejí oblibu v takovýchto pracech, holky jsem se od mala snažila vést k ručním pracem a podařilo se snad jim to vydrží :))

    OdpovědětSmazat
  13. Ahoj Vlasti
    Já žasnu,to je nádherně nazdobeno.Tak to jsou supr perníčky.Já jen tiše závidím.Hezký večer Marťula.

    OdpovědětSmazat
  14. Vlastičko ,ty vajíčka jsou jak z pohádky,prostě, kdo umí, ten umí!!!A ještě dát k dobru recept, tak to si zaslouží obdiv !Dííííííky, Daja

    OdpovědětSmazat
  15. Dobry vecer pouzivate toto testo i na pernicky vykrajovane? Rozmezi 20 - 30 dkg tuku je celkem dost... Podle ceho se orientujete, jestli tuk pridat? Dekuji velmi za odpoved. Jarka

    OdpovědětSmazat
  16. Omlouvám se, neumím číst - jedná se o gramy. Vše jasné! Jarka

    OdpovědětSmazat