pátek 28. dubna 2017

Frgále

Poprvé jsem se s těmito velkými báječnými koláči setkala před téměř třiceti lety na dovolené v Rožnově pod Radhoštěm a doslova mi učarovaly. Během let jsem vyzkoušela několik zaručených receptů, ale žádné nebyly ty pravé. Pak jsem si jednou koupila knihu Receptář prima nápadů a tam byl další recept na frgále, které konečně chutnaly stejně jak ty co jsem si pamatovala.
Nepeču je často, ale když mě popadne chuť strávit hodně času v kuchyni, pustím se do frgálů.



1 kg polohrubé mouky
100 g ztuženého tuku (omega)
80 g sádla
100 ml oleje
100 g cukru krupice
4 vejce
0,6 l mléka ( s mlékem opatrně, prvně max. 0,5 l zbytek přidáme podle hustoty těsta)
100 g droždí
špetka soli




Zaděláme klasické kynuté těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Než těsto vykyne připravíme si náplně. Tvarohovou, makovou a povidla. Z másla, hrubé mouky a cukru uděláme drobenku.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4-5 stejných dílů, vytvarujeme velké kulaté koláče na celý plech, podle fantazie klademe náplně. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě do světle hněda.

Maková náplň:
100 g mletého máku
180 ml mléka
30 g mletých piškotů
2-3 lžíce cukru krupice (nebo medu)
trochu rumu

Mléko svaříme, přidáme mák a chvíli provaříme. Odstavíme, přidáme cukr, nebo med, mleté piškoty a rum podle chuti.
Náplň by měla být krémová, aby se dala roztírat, případně stříkat sáčkem. Pokud je řídká přidáme piškoty, pokud naopak moc hustá, naředíme mlékem.

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu, raději v kostce
1 celé vejce +1 žloutek
vanilkový cukr
cukr krupice podle chuti.

Všechno dáme do hlubší misky a prošleháme

2 komentáře:

  1. Frgále,to jsou ty nejlepší kynuté buchty na světě...A když mají ještě hrušková povidla nahoře,je to sen ;).H.

    OdpovědětVymazat
  2. Moje babička byla vyhlášená pekařka na Valašsku, ještě přidávala do tvarohové nádivky skořici, do máku skořici a hřebíček a na vrch posypat strouhaným tvrdým perníkem. Po upečení vše pokapat rozpuštěným máslem a rumem :-)

    OdpovědětVymazat