sobota 4. ledna 2014

Zlatý dýňový džem

Krásné sobotní odpoledne vám přeji!
Letošní rok jsem začala tak trochu netradičně-zavařováním. Nejdříve červenou řepu, klasiku ve sladkokyselém nálevu s fenyklem a dneska dýňovo-meruňkový džem. Recept na džem byl publikován v podzimním dekoru. Dýní hokaido se urodilo vrchovatě, i ty šušené meruňky jsem měla koupené od podzima jenom čas se nějak nedostával tak dneska konečně.


1 kg dužniny z dýně hokaido
1/2 kg pískového cukru
200 g sušených meruněk ( nejlépe nesířených v bio kvalitě)
šťáva z jednoho citrónu
panák rumu


Dýni oloupeme vyndáme jádra a nakrájíme na kostičky. Meruňky nakrájíme na malé kousky v kastrolu smícháme dýni s meruňkami přidáme cukr a citrónovou šťávu promícháme a necháme do druhého dne odstát.




Druhý den vaříme za občasného zamíchání na mírném plameni džem do zhoustnutí. Před koncem varu jsem do džemu zamíchala panáka rumu a protože se mi zdál hodně sladký přidala jsem ještě šťávu z půlky citrónu.
Po naplnění do skeniček jsem džem sterilovala dvacet minut.


14 komentářů:

  1. Hmm, ten bych mohla zkusit.... no samo že až na podzim:-))) Normální dýňový nikdo nechce, s meruňkama by snad mohli ... jinak se sušenýma meruňkama dělám pomerančový, taky dobrý:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, džem je dobrý, ale na mě skoro moc sladký jestli ho budu ještě dělat dám míň cukru, v receptu byl důraz na nesířené meruňky, ty moje sířené byly a meruňková chuť není příliš výrazná tak jsem to vylepšila rumem a do dvou skleniček jsem píchla kousek skořice nechám to pár dní rozležet a pak ochutnám a napíšu jak to vůbec dopadlo :)

      Vymazat
  2. tak to si opisuju a příští rok, jestli teda něco vyroste ne jak letos, do toho jdu :) moc děkuju za recept Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radano, děkuji za komentář, já budu tenhle džem ještě dolaďovat, do příští sklizně to určitě bude :)

      Vymazat
  3. recept odlozeny :) urcite vyskusam :) dakujem moc krasne...:)

    OdpovědětVymazat
  4. Ten džem je opravdu zlatý. Recept si dávám do záložky. Dýni už nemám.

    OdpovědětVymazat
  5. Vlasti, tedy ty jedeš! Dýňový jsem nikdy nedělala (a jednu taky ještě mám), ta barva je opravdu úžasná! Jo, a máš moc hezky naparáděné skleničky!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jich mám ještě osm, loňská úroda byla opravdu veliká a ty naparáděné skleničky to byl rozmar posledních volných dnů, teď budu zařezávat až do pátého srpna :(

      Vymazat
  6. Já dělám z dýně falešný meruňkový, kamarádky si ho ode mne berou, dělám ho nejradši z těch obrovských, Goliáš tuším se jmenuje ta odrůda, i děti ho milují, a není tak sladký.
    3 kg dýně
    2 kg želírovací cukr 1:1
    1 kg mrkve
    0,5 l vody
    1 meruňková tresť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani i tvůj recept vypadá dobře budu si ho pamatovat, děkuji :)

      Vymazat
  7. Recept vypadá nádherně, zaujal mě ten panák rumu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, mě se ten džem zdál takový málo výrazný a rumem se nic nezkazí a je s ním mnohem lepší :)

      Vymazat
  8. Uz je pripraveny a zitra varim.

    OdpovědětVymazat