čtvrtek 11. února 2016

Slaný sluníčkový koláč

Inspiraci na upečení tohohle koláče jsem našla u Moniky Na Kopečku. Trochu jsem improvizovala podle doma dostupných surovin a výsledek skvělý.


Na těsto:
300g hladké mouky ( 1/3 jsem nahradila celozrnnou)
1 malé vejce
3 lžíce oleje
180-200 ml mléka
1 vrchovatá lžička sušených kvasnic
1 lžička soli
1 lžička cukru
Těsto jsem zadělala v domácí pekárně.

Než těsto vykyne připravíme si náplň:

3 červené cibule 
100g anglické slaniny
100g tvrdého sýru (gouda)
hrst posekaných špenátových listů
zakysaná smetana na zředění náplně
sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na proužky, slaninu na kostičky a společně orestujeme na pánvi. Přidáme posekaný špenát, prohřejeme a odstavíme. Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný sýr a zakysanou smetanu. Opepříme, případně trochu osolíme. Náplň by měla být tak hustá aby se hezky mazala na těsto.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Jednu vyválíme do kruhu podle větší koláčové formy. Formu vymažeme a vložíme těsto. Na těsto rozetřeme náplň.


Rozválíme druhou část a dáme na náplň. Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Doprostřed dáme skleničku a koláč od ní nakrájíme na 16 částí.


Každý díl několikrát zatočíme a dáme upéct do zlatova. Podáváme teplý i studený (u nás vystydnout nestačil)

p

Na potření koláče rozšlehané vajíčko a na posypání semínka (lněné, sezamové)

2 komentáře:

  1. Nádherný koláč ,voní to až sem!!Díky za tip,bude se hodit!Slaný je u nás velmi vítaný!Dája

    OdpovědětVymazat
  2. Vlasti, koláč určitě vyzkouším. U nás se více peče "naslano".

    OdpovědětVymazat