čtvrtek 28. března 2013

Dezert se zakysanou smetanou a meruňkami

Recept jsem našla zase v kuchařce dr. Oetkera Pečeme s láskou 5  a maličko si ho upravila.
Výsledek byl víc než uspokojivý a tenhle dezert bude určitě zařazen do našeho pečícího repertoáru.



Na těsto budeme potřebovat:

150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 celé vejce
65 g změklého másla
1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva

Všechny suroviny smícháme na vále a vypracujeme těsto, které necháme třicet minut odpočinout.
Potom z těsta oddělíme jednu třetinu. Dvě třetiny vyválíme do kruhu a vložíme na dno dortové formy. Z jedné třetiny uděláme váleček, který natlačíme okolo jako lem asi do výšky 3 cm.
Formu vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a 8 - 10 minut předpečeme do světle růžova. Potom vyndáme z trouby a necháme lehce vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň:
3/4 l sklenici meruňkového kompotu necháme na sítku okapat.
Dále budeme potřebovat:
1/2 l mléka
2 vanilkové pudinky
100 g cukru
Uvaříme hustý pudink, do něho hned zašleháme 1 velkou zakysanou smetanu (400 g)

Okapané meruňky naskládáme na předpečený korpus a zalijeme pudinkovo-smetanovou hmotou
Vložíme do trouby a na 170 stupňů hodinu zapékáme.
Necháme zcela vychladnout a podáváme.

A protože sluníčko se nám už dlouho neukázalo, posílám vám od nás jedno perníkové :))


pátek 22. března 2013

Tiramisu

Receptů na domácí tiramisu jsou všude spousty a já ho dělám takhle.



Ušlehám dvě šlehačky a dva ztužovače, do skoro ušlehané šlehačky přidám 400g domácí lučiny, kterou jsem si udělala den předem a cukr podle chuti.
Dortovou formu vyložím potravinářskou fólií a na dno naskládám kulaté piškoty namočené v silné oslazené kávě s trochou rumu. Na piškoty namažu polovinu šlehačkové hmoty, naskládám další vrstvu piškotů namočených v kávě na to zbytek šlehačkové hmoty a zase piškoty. Poslední vrstvu piškotů do šlehačky pěkně zamáčknu, zakryji fólií a dám přes noc odležet do ledničky. Druhý den posypeme grankem a podáváme.

sobota 16. března 2013

Pomazánka z uzené makrely

Dnešní recept tak trošku souvisí s tím předchozím. Domácí lučina je jednou ze surovin pro přípravu téhle velice jednoduché pomazánky.


Suroviny:

2 uzené makrely
asi 200g domácí lučiny, nebo obdobné množství pomazánkového másla naředěného jogurtem
2 menší cibule pokrájené na jemno
Mletý pepř a trochu citrónové šťávy na ochucení.

Makrely obereme a maso vidličkou rozetřeme, přidáme lučinu a nakrájenou cibuli. Ochutíme pepřem a citrónovou šťávou a vymícháme pomazánku. Pokud se vám bude pomazánka zdát moc hustá, můžete přidat trochu bílého jogurtu.
Mažeme na pečivo a zdobíme čerstvou zeleninou.




středa 13. března 2013

Domácí lučina

Na přání dneska přidávám sice velice známý, ale skvělý recept na domácí lučinu.
Příprava je velice jednoduchá.
V misce smícháme dva velké bílé jogurty a jednu šlehačku. Metličkou pěkně promícháme až se nám jogurt se šlehačkou spojí na hladký krém.



Čistým plátýnkem vyložíme cedník a jogurtovou hmotu do něj nalijeme




Svážeme do uzlíku, protáhneme vařečku a dáme nad kýbl vykapat, nejlépe přes noc.




Druhý den, pokud chceme mít krém hustší ještě trochu syrovátky vymačkáme, pokud nám stačí tak jak vykapal přendáme z plátýnka do misky, můžeme ochutit bylinkami nebo kořením. Výborný je i na sladko po přimíchání vanilkového cukru. Fantazii se meze nekladou.



neděle 10. března 2013

Koláčky bez kynutí č.2

Recept na tyhle koláčky jsem objevila u Ajky, moc mě zaujaly a dneska jsem je vyzkoušela. Na tohle těsto poprvé sáhnete rukou až když pečené koláčky sundaváte z plechu :)
A tady je recept:

3 hrnky hladké mouky ( můj hrnek byl 350 ml)
1 hrnek mléka
5 lžiček cukru
2 celá vejce
1 kostka kvasnic
1 celá rozpuštěná hera

Z části mléka lžičky cukru a kvasnic uděláme kvásek a necháme ho na teple vzejít.
Všechny suroviny včetně kvásku dáme do mísy a ručním šlehačem s hnětacími háky vypracujeme hladké těsto, které bude řidší než klasické kynuté na koláče.  Pokud nemáme ruční šlehač vymícháme ručně.



Těsto nenecháváme kynout ihned lžící namočenou v mouce odkrajujeme kousky těsta, které dáváme na plech. Skleničkou namočenou v mouce uděláme do každého kousku těsta důlek a plníme nádivkami podle chuti.



naplněné koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.



Z dávky jsem měla 36 pěkně velkých koláčů :)




úterý 5. března 2013

Čokoládové muffiny

Dlouho už jsem nezkoušela žádný nový recept  a už bylo načase to napravit tak tedy zase jednou muffiny a ty dnešní jsou vrchovaté čokoládou.



A tady je recept:

375g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
200g cukru
1 vrchovatá lžíce kakaa
100g másla
2 celá vejce
1 malý bílý jogurt
1 vanilkový cukr
1 čokoláda na vaření (100g)
100 ml mléka

Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnot, přidáme cukry a šleháme do pěny, přidáme celá vejce a stlále šleháme, pak zašleháme jogurt. Smícháme kakao s práškem do pečiva a moukou a prosijeme do vaječné pěny přidáme mléko a nakrájenou čokoládu ( můžeme přidat i trochu rozinek nebo oříšků) a vařečkou vymícháme těsto, bude trochu hustší než bábovkové. Plníme do 2/3 muffinových formiček a pečeme asi 25 minut na 160 stupňů.
Z této dávky je asi 18 ks muffin.

Zdroj internet, ale upraveno.



 A protože to vypadá, že se nám blíží vytoužené jaro, rozloučím se s vámi pro dnešek mojí novou zaječicí.
Mějte se krásně a užívejte v pohodě  předjarní dny.



neděle 3. března 2013

Korunové koláčky







A ještě po delší době přidávám jeden receptík.Na podobné koláčky jsem měla recept od manželovy tety, ale 10 žloutků na jednu dávku koláčků mi přišlo skoro hodně tak jsem je mockrát nedělala. Před časem jsem ale objevila od pohledu úplně stejné koláčky na Maminčiných receptech a po upečení jsem zjistila, že chuťově jsou srovnatelné a navíc déle vydrží krásně vláčné-tedy pokud náhodou zbydou :)A tady je ten recept:
korunové koláčky

500 g polohrubé mouky
42 g kvasnic
špetka soli
2 vejce
250 ml mléka
6 lžiček krystalu
125 g stoprocentního tuku

Nádivka: 250 g tvarohu, 1 žloutek, rozinky, cukr dle chutiPostup
  
Z teplého mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku se solí, celá vejce a na hrubém struhadle nastrouhaný tuk. Vlijeme kvásek a zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme pořádně vykynout. Lžící vykrajujeme kousky, plníme tvarohovou nádivkou, klademe na plech, potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova.Já jsem těsto zadělávala v domácí pekárně.