úterý 9. dubna 2013

Špaldový chlebík pšeničný

Poslední dobou využívám pekárnu jenom na zadělání těsta. Celý proces pečení chleba je moc dlouhý a pokud zapomenu vyndat hnětací lopatky před posledním kynutím a zapečou se do chleba, vždy se mi při vyklápění upečeného chleba vytrhnou dvě veliké díry.
Proto nechám těsto v pekárně jenom zadělat, potom ho hned vyklopím na vál, vytvaruji bochánek, který celý oválím v mouce a dám kynout do proutěného košíčku asi na 30-45 minut, potom bochníček vyklopím na plech nechám ještě asi pět minut dokynout a vložím do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 15 minutách teplotu snížím na 165 a peču ještě asi 40 minut. Po upečení bochník potřu olejem a nechám na kuchyňské mřížce vystydnout.




Dneska jsem pekla špaldový pšeničný a tady je recept.
Do pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí:

300 ml vody s mlékem v poměru 1:1
2 polévkové lžíce oleje
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička octa
300 g hladké mouky
150 g špaldové hladké mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
2 lžičky sušeného droždí

Těsto při zadělávání ohlídáme, pokud je řídké přidáme trochu hladké mouky, pokud moc tuhé drobivé a nejde do sebe přidáme vodu.
Pamatujte na to, že chlebové těsto při pečení v troubě musí být spíš tužší aby se vám bochník v troubě nerozběhl.














9 komentářů:

  1. Špaldový jsem ještě nezkoušela, asi zkusím jak vlastně chutná:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Ajko, já přidávám špaldovou mouku hlavně proto že je zdravá, v chuti žádný velký rozdíl od pšeničné celozrnné nevidím a jenom ze špaldové jsem nezkoušela je hodně drahá, ale pečivo jenom ze špaldy prý má příchuť po oříšcích.

    OdpovědětVymazat
  3. Vlasti, děkuji za typ, už jsem o tom taky uvažovala a vidím, že to máš vychytaný a podělila ses, díky!
    Pohodový večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Špaldovou mouku také hodně používám. Chleba jsem ještě v troubě nedělala, právě že bych se bála, že se mi rozprcne. A moc se mi líbí, jak má vroubky od košíčku.

    OdpovědětVymazat
  5. Vlasti, chleba se ti povedl nádherný. Já jsem špaldovou mouku nezkoušela. Tady se nedá koupit.

    OdpovědětVymazat
  6. Vlasti, tvůj chlebík je parádní. Dávám si recept do záložky a určitě ho vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  7. Špaldový chlebík jsem ještě nezkoušela. Z ošatky má krásný tvar a vroubky. Dělávám v jenském skle - ovál.

    OdpovědětVymazat
  8. To mi pověz, ošatku určitě vysypáváš moukou. Jak pak tu mouku z těsta sundaváš? Máš nějaké košťátko, nebo jak tu mouku dát pryč?:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je na chlebu mouky moc, tak se to snažím trochu omést suchou mašlovačkou z peří, ale většinou mouku na chlebu nechám a ometu ji až po upečení.

      Vymazat